Justiția, pe un butoi de pulbere. Asociațiile magistraților: „DNA să își asume abuzurile”

Justiția, pe un butoi de pulbere. Asociațiile magistraților: „DNA să își asume abuzurile”

Mai multe asociații ale judecătorilor și procurorilor protestează împotriva faptului că DNA refuză să își asume orice responsabilitate pentru măsurile abuzive și repetate din anchetele penale privind magistrații.

Justiția pe un butoi de pulbere. Astfel, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR) susţin că Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să îşi asume orice responsabilitate pentru măsurile abuzive, dovedite repetat, din anchetele penale privind judecători si procurori, informează flux24.ro.

DNA „bagă frica în judecători”

„SCOPUL ACESTOR MĂSURI A FOST DECLARAT CHIAR DE UNII PROCURORI DIN DNA ORADEA, INTR-O INREGISTARE DEVENITA PUBLICA. SI ANUME DE A CREA UN MEDIU OSTIL SI DE A “BAGA FRICA IN JUDECATORI”, DECLARAŢIE GRAVA, INCALCAND DEMNITATEA STATUTULUI DE MAGISTRAT.

INSA, ACEASTA A RAMAS FARA ASUMAREA ORICAREI RESPONSABILITATI DIN PARTEA DNA. CU TOATE CA, PRIN COMUNICATUL DE PRESA DIN 7 IANAURIE 2019, SECTIA PENTRU JUDECATORI A CSM A LUAT ACT CU MAXIMA INGRIJORARE DE CONTINUTUL INREGISTRARII.

ACEASTA RELEVA LA DNA ORADEA UN MOD DE LUCRU. AVAND CA FINALITATE DETURNAREA SCOPULUI JUSTITIEI. ȘI, DATA FIIND GRAVITATEA AFIRMATIILOR DIN INREGISTRARE, SECTIA PENTRU JUDECATORI A SOLICITAT IJ SI SIIJ SA DERULEZE, CU MAXIMA OPERATIVITATE, CERCETARILE CE SE IMPUN ”ABSOLUT NECESARE PENTRU PROTEJAREA EFECTIVA A INDEPENDENTEI JUDECATORILOR SI PENTRU GARANTAREA RESPECTARII DREPTURILOR CETATENILOR LA O JUSTITIE DREAPTA”, se arată într-o declarație comună a respectivelor asociații și uniuni.

Înregistrarea care a inflamat spiritele

Asociațiile fac referire la o înregistrare realizată în sediul DNA Oradea cu ceva timp în urmă. Nu se ştie de către cine şi de ce, dar a pus instituţia la stâlpul infamiei. Și a devenit motivul pentru care Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), i-a transformat în suspecţi de abuz în serviciu şi şantaj mai mulți procurori DNA.

Alături de aceştia, e acuzată şi o judecătoare de la Tribunalul Bihor care i-ar fi ajutat să „aranjeze” magistraţi cercetaţi de DNA ori care achitau persoane inculpate pentru corupţie.

În dosarul de la DSIIJ, procurorii DNA Oradea sunt acuzaţi că ar fi şantajat o duzină de judecători. Și această practică era una uzuală.

Ne puteți urmări și pe Google News