Este vorba despre fostul președinte din Burundi, Pierre Buyoya, care l-a omorât pe un alt fost președinte, Melchior Ndadaye, care l-a învins în cursa pentru conducerea țării.

Pierre Buyoya a fost condamnat, de cea mai înaltă instanță la țării, la închisoare pe viață, pentru crima sa din 1993.

Alături de fostul președinte au mai fost condamnați pentru acest asasinat 19 complici, trei dintre aceștia la pedepse de 20 de ani de închisoare.

Dar mulți dintre aceștia au fost condamnați în lipsă, întrucât au părăsit țara.

Alături de pedepsele cu închisoarea, cei 20 au fost obligați să plătească, în solidar, o compensație de 103 miliarde de franci burundieni (circa 45 de milioane de euro sau 53 de milioane de dolari).

Un război civil nesfârșit

Burundi, un stat din Africa centrală, și-a câștigat independența față de Belgia în 1962. Ulterior câștigării independenței, țara a fost zguduită de tensiuni între grupul majoritar Hutu și minoritatea Tutsi.

Melchior Ndadaye a fost asasinat, alături de câțiva membri ai cabinetului său de miniștri, într-o ambuscadă pusă la cale de soldații Tutsi, la patru luni după ce câștigase alegerile. În 1998, câțiva oficiali de rang inferior au fost arestați pentru acest asasinat.

Uciderea președintelui Melchior Ndadaye și a miniștrilor săi a avut ca rezultat un război civil care a măcinat Burundi mai bine de 20 de ani, până în 2016. Circa 300.000 de oameni din statul african și-au pierdut viața în urma acestui conflict interetnic.

În urma unei lovituri de stat militare, Pierre Buyoya, etnic Tutsi, a condus Burundi din 1996 până în 2003.

Dar partidul lui Melchior Ndadaye, numit FRODEBU, era în acea perioadă cea mai mare formațiune politică din statul african. Succesorul lui Ndadaye, pe nume Cyprien Ntaryamira, a avut, la rândul său, un sfârșit tragic, murind într-un accident de avion petrecut în 1994, în Rwanda.

„O diversiune”

Condamnatul Pierre Buyoya este, în prezent, reprezentantul Uniunii Africane în Mali și Sahel. Uniunea Africană nu a dorit însă să comenteze în niciun fel această sentință.

Pierre Buyoya, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arestare în noiembrie 2018, a declarat că aceasta este o altă „mișcare diversionistă menită să îngroape chestiuni dureroase și nerezolvate”, cu referire la criza politică ce a lovit Burundi după alegerile din 2015.

El a adăugat că ofițerii care l-au asasinat pe Melchior Ndadaye au fost deja arestați.