Evenimentul Zilei > Politica > Senatul respinge OUG-ul prin care Guvernul taie cu 80% alocațiile. PSD continuă lupta la Camera Deputaților
Senatul respinge OUG-ul prin care Guvernul taie cu 80% alocațiile. PSD continuă lupta la Camera Deputaților

Senatul respinge OUG-ul prin care Guvernul taie cu 80% alocațiile. PSD continuă lupta la Camera Deputaților

Senatul a respins ordonanța de urgență prin care Guvernul lui Orban dorea să micșoreze alocațiile copiilor cu aproximativ 80%.

Social democrații anunțaseră deja, prin vocea lui Robert Cazanciuc, că nu vor permite eșalonarea alocațiilor și că Guvernul va trebui, conform legii, să le dubleze de îndată. PSD continuă lupta pentru dublarea alocațiilor la Camera Deputaților, care este for decizional.

Guvernul a depus eforturi semnificative pentru a se asigura că nu dublează alocațiile copiilor. Oamenii lui Orban au atacat legea dublării alocațiilor la CCR, doar de dragul tergiversării iar acum au scos în față argumentul eșalonării, tot pentru a nu mări alocațiile în conformitate cu prevederile în vigoare.

Orban este pe o linie de coliziune nu doar cu PSD și cu întregul Parlament din acest punct de vedere. Șeful PNL se împotrivește inclusiv voinței prezidențiale, câtă vreme legea în discuție a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, domeniul educației se anunță a fi un fiasco de proporții. Liberalii încă bâjbâie cu scenarii de deschidere a noului an școlar, deși sute de mii de părinți au nevoie de certitudini în acest sens. Guvernul Orban a ratat oportunitatea de a transfera 250.000 de tablete promise, iar acum încă nu știe dacă va putea deschide școlile sau nu.

Mai multe asociații de profesori au punctat că redeschiderea școlilor este mai problematică decât consideră actualul premier. Spațiul nu este suficient pentru distanțare, fonduri pentru dezinfecție nu sunt iar eventuale focare care să rezulte în îmbolnăvirea profesorilor ar gripa total procesul educațional. Orban nu a oferit un răspuns pentru toate aceste probleme, preferând în schimb să adâncească conflictul social prin tăierea alocațiilor copiilor cu 80%.