Evenimentul ZileiInternationalÎn plină criză sanitară, Giuseppe Conte se luptă să câștige o nouă majoritate. Vot crucial

În plină criză sanitară, Giuseppe Conte se luptă să câștige o nouă majoritate. Vot crucial

În plină criză sanitară, Giuseppe Conte se luptă să câștige o nouă majoritate. Vot crucial
În plină criză sanitară, Senatul italian organizează un vot crucial pentru viitorul Executivului condus de premierul Giuseppe Conte.

Marți, Senatul italian se urmează să dea un vot crucial de care depinde soarta viitorului Executiv condus de premierul Giuseppe Conte. În plină criză sanitară, abandonat de Matteo Renzi şi susținerea pe care o primea de la „oamenii” acestuia, Giuseppe Conte se vede nevoit să găsească o nouă majoritate.

CITEȘTE ȘI Noile tulpini de coronavirus nu mai pot fi oprite. Anunț alarmant de la Organizația Mondială a Sănătății

Luni, Giuseppe Conte a reușit să obțină votul de încredere în Camera Deputaţilor. Cele două pârghii ale coaliței sale de guvernare, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populistă), au dispus de majoritate. Acum, Giuseppe Conte va încerca să obţină un rezultat similar şi în Senat, unde mai are nevoie de circa 15 voturi pentru a atinge majoritatea absolută.

„După toate probabilităţile, Conte va obţine votul de încredere şi în Senat. Nu se ştie cu câte voturi, probabil fără majoritate absolută, dar aceasta nu este necesară pentru supravieţuirea unui guvern”, a estimat Giovanni Orsina, politolog la Universitatea Luiss din Roma.

„Asta înseamnă că guvernul Conte va supravieţui, dar cu o majoritate mai redusă, deci cu o slăbiciune mai importantă în parlament”, a adăugat el.

Senatul italian decide viitorul Executivului condus de Giuseppe Conte

Viitorul lui Giuseppe Conte în fruntea executivului nu ar fi deci ameninţat pe termen scurt, dar marja sa de manevră riscă să fie redusă semnificativ, în timp ce Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică de după Al Doilea Război Mondial, consecinţă a pandemiei care a făcut peste 82.000 de morţi în ţară.

„Viitorul ţării va depinde de alegerile pe care le va face fiecare dintre noi în aceste ore grave”, a avertizat el luni în faţa deputaţilor.

Fostul premier Matteo Renzi şi-a retras săptămâna trecută micul său partid, Italia Viva, din coaliţia guvernamentală, spunând că nu este mulţumit de planurile lui Conte de relansare a economiei.

Sursa: Agerpres


Accesează: