Primarii îşi fac treaba, Bucureştii, nu

Primarii îşi fac treaba, Bucureştii, nu

Primarul Chiliman a rămas să se lupte singur cu fantomele pe care singur le-a creat: Elena Udrea, vampirul care suge banii Bucureştilor, PDL-ul lacom care bagă mâna în buzunarul bucureştenilor, desfiinţarea sectoarelor, alegerea primarilor de sector de către Consiliul General.

Are antecedente. În 2008 a inventat rechinii imobiliari, după care le-a cerut locuitorilor sectorului 1 să se apere de ei. De fapt, n-a inventat rechinii imobiliari. Trebuie să îi fi văzut undeva în propria curte. În felul acesta şi-a apărat fotoliul de edil.

Acum încearcă aceeaşi stratagemă, numai că evidenţele sunt împotriva lui şi s-ar putea să rămână izolat în bătălia pe care o duce aruncând mulţi-mulţi bani pe panotaj şi fluturaşi care anunţă apocalipsa desfiinţării sectoarelor. Primarul Chiliman este, fără îndoială, un bun primar de sector. Nu o spun eu, o spun chiar locuitorii sectorului 1. Într-un recent sondaj CURS, 86% din locuitorii sectorului păstorit de Chiliman sunt mulţumiţi de activitatea sa în calitate de edil. Situaţia însă nu e mult diferită de a celorlalţi primari de sector: Piedone, Negoiţă, Onţanu, Vanghelie. Pe ansamblu 67% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de activitatea primarilor de sector.

Nici nu cred că ai nevoie de un sondaj ca să vezi cât de mult s-au schimbat în bine lucrurile în fiecare sector după anul 2001. E adevărat, cu viteze diferite. Dar, în general, creşterea economică de care a beneficiat România s-a reflectat în creşterea bugetelor sectoarelor, în creşterea investiţiilor, boom-ul imobiliar, etc. Ar fi, deci, greu de crezut că bucureştenii sunt nemulţumiţi de activitatea primarilor, câtă vreme schimbările în bine se văd de la o zi la alta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici primarul general nu stă deloc rău în evaluarea bucureştenilor. Tot două treimi spun că sunt mulţumiţi de activitatea acestuia (acelaşi sondaj CURS). Şi probabil că au motive să spună asta. Dacă oamenii sunt mulţumiţi de ce face Chiliman, Oprescu, Piedone şi Onţanu, atunci ar fi firesc să fie fericiţi să trăiască în "minunata" Capitală a ţării. Dar nu, nu e nici o fericire să trăieşti într-o metropolă cu puzderie de câini comunitari, trafic infernal, locuri de parcare pe numărate, mizerie şi gunoaie chiar în buricul târgului.

Surpriza vine însă când îi întrebi pe bucureşteni cât de mulţumiţi sunt de felul în care este administrată capitala. Două treimi, adică tot atâţia câţi sunt mulţumiţi de activitatea primarilor, sunt nemulţumiţi de modul în care e administrat întâiul oraş al României.

Vă surprinde? Pe mine nu. Deloc. Fiecare primar îşi face treaba în cutiuţa lui. De la colţul blocului unde se termină sectorul unu, Chiliman nu mai vede nimic. Poate vede Oprescu? Oprescu vede, dar e neputincios, pentru că Vanghelie vede altfel decât Oprescu şi Chiliman. Piedone vrea gărduleţe pentru spaţiile verzi, Chiliman reabilitare termică a blocurilor, Negoiţă vrea asfaltarea străduţelor laterale. Oprescu vede tot, dar nu are puterea să facă nimic.

În fapt, capitala este lipsită de o viziune, nu pentru că Oprescu, Videanu sau Băsescu nu au avut-o, ci pentru că modul actual de organizare i-a împiedicat să o pună în practică. Toţi şi-au făcut treaba ca primari, dar capitala nu-şi face treaba.

E ca un automobil care are toate piesele funcţionale. Are roţi, are volan, are motor, are pistoane. Totul funcţionează, numai că roata e pusă în locul volanului, motorul acţionează doar ştergătoarele de parbriz, luminile se aprind doar în interiorul maşinii. Automobilul funcţionează, dar nu te poţi deplasa cu el nici măcar un metru.

N-aş mai vrea să vorbesc de "vameşii" din consiliile de sector, aleşi pe liste de partid. Sunt convins că după ce autorităţile au început să îi ia la întrebări pe vameşii de la graniţe, după 20 de ani, va veni curând şi rândul" vameşilor" din consiliile locale. Cei care nu mişcă un deget fără sfânta şpagă. Cei care cer de la obraz ploconul pentru cea mai nesemnificativă autorizaţie.

Bucureştenii vor trebui să răspundă la două întrebări simple la referendum. Chiliman la una singură, ceva mai complicată: "Domnule primar, dacă bucureştenii vă apreciază şi pe dvs., şi pe Oprescu, şi pe Negoiţă, şi pe Piedone, şi pe toţi ceilalţi edili, de ce sunt nemulţumiţi de modul în care este administrată Capitala?"