Evenimentul Zilei > Social > Semnalul de alarmă tras de medicii de la urgențe: „Nu este omenește să tratezi un pacient la 5-6 minute”
Semnalul de alarmă tras de medicii de la urgențe: „Nu este omenește să tratezi un pacient la 5-6 minute”

Semnalul de alarmă tras de medicii de la urgențe: „Nu este omenește să tratezi un pacient la 5-6 minute”

Medicul Alina Martău de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Pitești a tras un semnal de alarmă cu privire la modul în care puținii medici din gărzi trebuie să facă triajul pacienților, dar și cum legislația actuală nu îi ajută pe medici sau pe pacienți

Medicul a explicat că, în medie, cei doi sau trei medici de la UPU tratează între 150 şi 170 de pacienţi într-o tură de 12 ore, ceea ce înseamnă un pacient la fiecare 5-6 minute.

„Lumea nu mai are bunul simț de altădată, cel puțin în serviciul de urgență. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinată de volumul mare de muncă și de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2-3 ambulanțe, când paturile sunt pline și nu știi cum să mai rotești pacienții, ținând cont de gravitatea lor, când în triaj crește starea de nervozitate a celor care așteaptă să fie consultați, când…

Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienți în 12 ore în 2-3 medici, nu cred că omenește este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale.

Succedarea urgențelor într-un ritm alert creează nemulțumiri în rândul non-urgențelor, care devin agresive și încep cu amenințări și expresii jignitoare la adresa personalului medical.

Dacă legislația privind adresabilitate la camerele de gardă nu se schimba, dacă medicina primară nu reușește să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influența alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionați fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele.

În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgență, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea legii sănătății. Viata are prioritate!”, a scris medicul pe Facebook.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: