Evenimentul Zilei > Actualitate > Semnal de alarmă tras de un specialist. De ce a devenit virusul mai periculos
Semnal de alarmă tras de un specialist. De ce a devenit virusul mai periculos

Semnal de alarmă tras de un specialist. De ce a devenit virusul mai periculos

Observațiile făcute de cadrele medicale în ultima vreme sunt îngrijorătoare.

Tot mai mulți medici vorbesc despre nivelul de agresivitate la care a ajuns coronavirusul în ultima perioadă. Evoluția este vizibilă, după cum au remarcat cei care se luptă zi de zi cu pacienții atinși de COVID. Nicoleta Bîrca, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău a vorbit despre efectele din ce în ce mai grave pe care le are virusul.

„Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratăm pacienții COVID. În ultima perioadă cazurile au devenit din ce în ce mai severe.

Dacă inițial am avut primul val de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, din ce în ce cazurile au devenit mai severe, din ce în ce mai des cu afecțiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasă”, a spus Nicoleta Bîrcă la Digi 24.

Medicul a mai povestit că „Am avut pacienți care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral și ulterior am descoperit că de fapt aveau infecție SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe bază de tomograf computer, deci aveau și leziuni pulmonare și test COVID pozitiv. Este clar că debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus.

Nicoleta Bîră declarat că nu ar trebui lăsată garda joc în această perioadă.

„Nu putem să ne culcăm pe o ureche – să spun așa – că vom face o formă ușoară, pentru că nu avem de unde să știm. Practic, virusul atacă toate organele și sunt din ce în ce mai puțini cu forme ușoare. Nu avem de unde să știm ce formă vom face. Din păcate nu are legătură cu comorbiditățile pacienților.

Am avut pacienți tineri, fără niciun fel de altă problemă de sănătate și care la un moment dat, undeva între zilele 5 și 10 au avut o evoluție proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensivă.

La nivel pulmonar apar niște zone de inflație, ca urmare a luptei organismului de învinge acest virus. Aceste zone de inflamație, din ce în ce mai mari practic împiedică schimbul gazos, deci oxigenul nu mai pătrunde în alveolele pulmonare, dioxidul de carbon nu mai este eliminat așa cum trebuie și pacientul resimte acea nevoie de aer, lipsă de aer, dispnee, cum o numim noi în limbaj medical, care poate fi mai mult sau mai puțin gravă.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.