Evenimentul Zilei > Social > Semnal de alarmă dinspre farmacii: „Riscăm falimentul”
Semnal de alarmă dinspre farmacii: „Riscăm falimentul”

Semnal de alarmă dinspre farmacii: „Riscăm falimentul”

Farmaciștii atrag atenția că ar putea ajunge în faliment din cauza statului care nu-și respectă obligațiile și nu decontează la vreme contravaloarea medicamentelor compensate și gratuite.

Reprezentanții Asociației Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trag un semnal de alarmă arătând că atitudinea statului care nu achită la vreme facturile pentru medicamentele compensate sau gratuite, furnizate pacienților, ar putea duce farmaciile spre faliment.

Nu este prima oară când Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) reclamă întârzieri ale plăților pe care casele de asigurări de sănătate trebuie să le facă pentru medicamentele eliberate de farmaciile comunitare.

Potrivit AFIE, situația se înrăutățește pe măsură ce trece timpul, iar aceste farmacii riscă falimentul din cauza acestor întârzieri care pune probleme pentru aprovizionarea cu medicamente. Farmaciștii susțin că au transmis, încă din luna septembrie, către Ministerul Sănătăţii şi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o scrisoare în care solicitau să fie respectate termenele de plată pentru medicamentele eliberate în regim compensat sau gratuit în sistemul de asigurări de sănătate.

„Strict vorbind, aprovizionarea cu medicamente a farmaciei se învârte într-un cerc: farmacia se aprovizionează cu medicamente de la furnizori, pentru a le putea elibera pacienților, care plătesc o parte din valoarea acestora în funcție de prescripția medicală, cealaltă parte fiind decontată farmaciei de către casele de asigurări de sănătate după câteva luni de zile de la eliberarea propriu-zisă”, a arătat președintele AFIE, conform Antena 3.

Potrivit reprezentantului farmaciilor, cel care va avea de suferit, într-un final, va fi tot pacientul care nu va mai avea de unde să-și procure medicamentele compensate pentru tratarea afecțiunilor.

„Dacă plata nu se realizează la timp de către casele de asigurări de sănătate, farmaciile nu pot achita la rândul lor furnizorii de medicamente și nu se mai pot aproviziona. Pacientul este cel care are de suferit în final”, a mai spus președintele AFIE, conform sursei citate.

Astfel, farmaciile independente atrag atenția că întârzierile la plata facturilor pentru medicamente gratuite și compensate ar putea fi mai mari de 60 de zile pentru acest an.