Avertisment! Nu mai luaţi medicamente după ureche de teama pandemiei

Avertisment! Nu mai luaţi medicamente după ureche de teama pandemiei

Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iași, a avertizat că tot mai mulți oameni iau medicamente după ureche, ajungând să se prezinte în cele din urmă în stare gravă la spital.

„Nu pot fi date decât de medicul de familie sau de medicul infecționist”, a spus ferm Carmen Dorobăț. MediculCarmen Dorobăţ a avut o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, unde a subliniat faptul că în perioada pandemiei, mai ales de când numărul cauzrilor de COVID-19 a crescut accelerat, tot mai mulți pacienți iau medicamente după ureche, ajungând să se prezinte în cele din urmă în stare gravă la spital. „Am putut constata că există persoane pozitive care stau acasă și care citesc pe rețelele de socializare fel de fel de combinații care din nefericire includ și antibiotice și cortizon și anticoagulant, medicamente care nu pot fi date decât de medicul de familie, char aș spune în astfel de cazuri, decât de medicul infecționist care are expertiza cea mai bună în a da aceste medicamente”,  a explicat medicul Carmen Dorobăț.

Atenţie mare la consumul excesiv de vitamine!

Potrivit medicului, un caz aparte este cel al consumului nejustificat de mare de vitamine, care a crescut cu 50%, în ultima perioadă. „Ați mai vorbit despre un consum uriaș, nejustificat de vitamine. Aș spune tuturor că aceste vitamine, aceste suplimente ajută în a echilibra metabolismul celular, dar fiecare dintre celulele noastre are nevoie de o anumită cantitate, de un anumit interval, astfel încât nu trebuie să luăm nici cantități uriașe și nici un interval de timp deosebit de lung pentru că putem crea dezechilibre care pot fi inconfortabile pentru organism. Creșterea celor care le iau de capul lor vitamine este de peste 50%”, a precizat specialistul.

Consumul excesiv de vitamine nu ajută la tratarea infecției cu Covid-19

La modă în acest moment pe rețelele de socializare este un tratament anti-Covid, bazat pe un complex de vitamina C, D3 şi Zinc.

„Complexul de vitamine nu vindecă. El doar ajută la creşterea imunităţii, aşa cum ajuta de altfel şi până acum. E doar un supliment alimentar. Pentru prevenţie. Pentru imunitate trebuie în primul rând alimentaţie corectă şi sănătoasă şi odihnă“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Despre cei care folosesc antibiotice și alte medicamente,  indiferent dacă sunt sau nu pozitivi, cu sau fără simptome

„E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist, sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist. Noi avem un număr de gardă permanent la care răspunde un medic pentru a oferi sfaturi pertinente şi care se suprapun perfect cu protocolul Ministerului Sănătăţii“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Ne puteți urmări și pe Google News