Vitaminele nu sunt ceea ce credeai! Atenție mare la ce consumi în perioada rece
- Andrei Arvinte
- 10 noiembrie 2020, 12:56
Un grup de cercetători de la Harvard a demonstrat că suplimentele minerale sau vitaminele nu te ajută așa cum ai fi crezut.
Vitaminele sunt luate în fiecare zi de milioane de oameni cu speranța că le vor îmbunătăți sistemul imuntar și calitatea vieții.
Dar cercetătorii sugerează că orice beneficiu ar crede aceste persoane că primesc datorită vitaminelor și suplimentelor consumate ar fi doar în imaginația lor.
Vitaminele nu te ajută?!
Un studiu realizat pe un eșantion de 21,600 de persoane a demonstrat că din punct de vedere clinic nu s-au putut observa îmbunătățiri majore între cei care au consumat astfel de produse și cei care nu au folosit vitamine și suplimente.
Oamenii de știință spun că orice beneficiu poate fi explicat printr-o „gândire pozitivă”, ci nu prin dovezi clare și că de obicei persoanele care consuma astfel de suplimente sunt cei care oricum sunt mai sănătoși decât restul.
Industria suplimentelor valorează miliarde de doalri la nivel global.
Peste 24 de milioane de britanici consumă zilnic pastile de vitamine. Experții au declarat că vitaminele pot fi benefice, în general, doar pentru persoanele care știu clar că au deficiențe de minerale sau vitamine.
Dar o serie de testări clinice a demonstrat că persoanele care nu au vreo deficiență nu beneficiază de nimic din partea suplimentelor.
Ultimul studiu realizat de Universitatea Harvard din SUA, a analizat atât sănătatea participanților cât și activitățile lor zilnice, dar mai ales istoricul medical.
În total, 5000 de oameni au declarat că consumă în mod regulat suplimente, în timp ce 16,600 nu. Cei care lua multivitamine au raportat că duc o viață cu 30% mai sănătoasă decât ceilalți.
Ce diferențe au existat între persoanele participante la teste?
Oricum, la nivel psihologic și fizic nu s-a găsit nicio diferență între consumatorii de vitamine și restul participanților la teste. Cercetătorii sugerează că ceic are iau vitamine se află, de fapt, sub efectul placebo, și că starea de bine este generată de gândirea pozitivă și așteptările lor de la pastile.
Descoperirile sugerează că oamenii care sunt deja sănătoși și acordă o atenție sporită asupra activităților lor sunt mai predispuși să cosnume vitamine, scrie Dailymail.