Dezastru economic în România? La cât ajunge deficitul bugetar

Dezastru economic în România? La cât ajunge deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu,a anunţat că deficitul bugetar pentru anul acesta va fi revizuit de la 2,76%, cât a fost ținta asumată la începutul anului, la peste 4%.

UPDATE: Ministerul Finanțelor Publice a lansat marți în dezbatere publică proiectul de OUG pentru rectificare bugetară.

Una dintre prevederile proiectului este schimbarea țintei deficitului bugetar de la 2.76% din PIB cu care operase guvernul PSD la 4,3% din PIB.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puteți consulta AICI documentul

De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat, la rândul său, că guvernul urmează să prezinte și să adopte rectificarea bugetară.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a mai spus că deficitul va trece de 4% anul acesta, dacă noul Guvern nu va reuși să remedieze într-un timp extrem de scurt deficiențele majore în ce privește colectarea veniturilor statului.

În primele zece luni ale acestui an,  deficitul bugetar este de 2,84% din PIB.

La  a doua rectificare buegtară din acest an vor fi alocate resurse către bugetul asigurărilor sociale, în vederea plății pensiilor, cât și pentru plata facturilor restante la lucrările de investiții guevrnamentale și locale, pentru rambursarea TVA și pentru decontarea concediilor medicale către firme.

„Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit”, a spus Orban la preluarea Guvernului

Potrivit lui Orban, rectificarea va asigura resursele financiare pentru toate instituțiile publice și pentru toate autoritățile locale, în vederea bunei funcționări, plății salariilor sau diferitelor drepturi sociale. „Va trebui să majorăm sumele de bani care reprezintă transferul de la bugetul de stat către fondul de pensii, pentru a asigura plata pensiilor, pentru că vechiul guvern nu a avut grijă să lase suficienți bani în bugetul statului ca transfer către bugetul de pensii și, ca atare, și acolo va trebui să suplimentăm suma de la bugetul de stat către bugetul Fondului de pensii”, a spus Orban, potrivit profit.ro