Evenimentul Zilei > International > SEGA: Ministrul bulgar de finanţe: Intrăm în zona euro doar cu actualul curs
SEGA: Ministrul bulgar de finanţe: Intrăm în zona euro doar cu actualul curs

SEGA: Ministrul bulgar de finanţe: Intrăm în zona euro doar cu actualul curs

Bulgaria va adera la zona euro cu cursul actual de schimb - 1.95583 de leva pentru 1 euro - sau nu va adera deloc, ne-a asigurat ministrul bulgar de finanțe, Vladislav Goranov, după discuțiile cu forțele politice reprezentate în Parlament.

Cu o săptămână în urmă, guvernanţii au modificat în secret amendamentul la Legea privind Banca Naţională a Bulgariei (BNB), ceea ce a ridicat temeri privind devieri ale cursului de schimb leva-euro şi ar putea duce la o devalorizare a economiilor oamenilor în momentul aderării ţării în zona euro.

Ministrul Goranov a anunțat că s-a ajuns la un acord cu cele mai importante forțe politice, cu excepția Partidului Socialist Bulgar (BSP), ca parlamentul să voteze un acord cu care să dea un „mandat ferm” autorităților bulgare, reprezentate de ministrul finanțelor și guvernatorul BNB, oricare ar fi aceştia, pentru a menține neschimbat cursul de schimb în timpul negocierii cu țările din zona euro. „Dacă nu convenim să intrăm cu acest curs, nu vom intra și ne vom retrage din mecanism”, a spus Goranov.

Decizia, despre care vorbește ministrul finanțelor, a fost depusă și semnată de reprezentanții GERB, Patrioţii Uniţi, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi Volia. Acesta precizează că „atunci când se negociază un curs central leva/euro… ministrul finanțelor și guvernatorul Băncii Naționale Bulgare propun, mențin și votează o poziție pentru un curs central de 1.95583 de leva taxe pentru 1 euro… Republica Bulgaria nu participă la Mecanismul cursurilor de schimb (Exchange Rate Mechanism II) la un curs central între euro și leva…. altul decât cursul central de 1.95583 de leva pentru 1 euro”.