Şeful SIIPI Iaşi, trimis în judecată

Şeful SIIPI Iaşi, trimis în judecată

Cătălin Blănaru, şeful Serviciului de Independent de Informaţii şi Protecţie Internă (SIIPI) Iaşi a fost trimis astăzi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Potrivit rechizitoriului care conţine 25 de pagini, pe 28 ianuarie 2009, după prezentarea bilanţului instituţiei pe care o conduce, Blănaru a sărbătorit la Clubul „Bursei”, între orele 15.30 şi 20.30. După ce a consumat o cantitate de băuturi alcoolice care nu a putut fi stabilită cu exactitate, comisarul şef s-a urcat la volanul autoturismului personal şi a pornit spre casă, fără să observe că este urmărit de maşina unui post de televiziune local. Jurnaliştii au sunat la 112 pentru a anunţa că Blănaru conduce băut.

În jurul orei 20.42, Cătălin Blănaru a tamponat pe strada Splai Bahlui un autoturism Logan căruia i se oprise motorul în intersecţie, maşină ce aparţinea tot postului de televiziune care făcuse sesizarea la Rutieră. Şeful SIIPI a susţinut că accidentul a fost înscenat, iar jurnalistul din cea de-a doua maşină trimisă pe urmele sale l-a depăşit şi a frânat brusc în faţa sa, el nemaiputând evita impactul.

Alcoolemie de 0,90 la mie

Ne puteți urmări și pe Google News

Probele biologice recoltate au relevat că şeful SIIPI Iaşi avea o alcoolemie de 0,90 la mie în sânge. În prima declaraţie dată în faţa procurorilor, pe 28 ianuarie, Blănaru a susţinut că a băut 300 de mililitri de vin în „Clubul Bursei”. Ulterior, pe 3 martie, a declarat că a băut 200 de ml de whisky şi 500 ml de bere în clubul „Corso”, la ora 19.20, în compania cumătrului său Gabriel Constantin, care i-a susţinut varianta.

Procurorii au verificat însă toate bonurile de casă de la „Corso” şi stocul de bere şi whisky şi a reieşit că cei doi nu au fost la „Corso” în acea zi. Au fost audiaţi 2 barmani şi ospătari de la „Corso” care nu l-au recunoscut pe Blănaru ca fiind clientul lor în seara de 28 ianuarie. Ulterior Gabriel Constantin a recunoscut că a depus o mărturie mincinoasă şi a adăugat că intenţia lui a fost de a-l ajuta pe Blănaru căruia i-a fost înscenat totul. Omul a declarat că un prieten de-al său a fost cercetat ca şi Blănaru, tot pentru conducere cu alcoolemie de 0,90 la mie şi că a scăpat de trimiterea în judecată, deşi băuse 200 de ml de whisky şi 500 ml de bere, drept pentru care el i-a sugerat lui Blănaru să facă această declaraţie.

Decizia de trimitere în judecată a şefului SIIPI Iaşi pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice a fost comunicată de parchet Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar Cătălin Blănaru, aflat în prezent în concediu medical, urmează să fie suspendat din funcţie.