Evenimentul Zilei > International > Șeful Pentagonului vrea o descurajare militară „credibilă” faţă de China
Șeful Pentagonului vrea o descurajare militară „credibilă” faţă de China

Șeful Pentagonului vrea o descurajare militară „credibilă” faţă de China

LE FIGARO. Lloyd Austin a ales Asia pentru prima sa călătorie în străinătate. "Avantajul" concurenţial al Statelor Unite faţă de China s-a "erodat", a subliniat el. Şeful Pentagonului a arătat sâmbătă că merge în Asia pentru a discuta cu aliaţii Statelor Unite despre mijloace de întărire a cooperării militare în regiune pentru a crea o "descurajare credibilă" faţă de China.

Ministrul apărării a început din Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indopacom), un turneu de o săptămână care îl va duce la Tokyo, Seul şi New Delhi, el alegând Asia pentru prima sa călătorie în străinătate de la preluarea funcţiei, pe 22 ianuarie.

„Este o problemă de alianţe şi de parteneriate”, le-a declarat el jurnaliştilor care îl însoţesc în turneu. „Este vorba şi de întărirea capacităţilor noastre”, a adăugat el, amintind că în timp ce Statele Unite erau concentrate pe lupta anti-jihadistă în Orientul Mijlociu, China îşi moderniza armata în mare viteză.

„Avantajul nostru concurenţial s-a erodat”, a remarcat el. „Mai avem un avantaj, dar îl vom întări”. „Obiectivul nostru este să ne asigurăm că avem capacităţi, planuri şi concepte operaţionale pentru a putea să opunem o descurajare credibilă Chinei sau oricui ar vrea să atace Statele Unite”, a adăugat el.

Şefului Pentagonului i se va alătura la Tokyo şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru discuţii cu omologii lor japonezi şi sud-coreeni. „Ce vrem să facem, secretarul de stat şi cu mine, este să începem să întărim aceste alianţe”, a spus el. „Să ascultăm, să aflăm, să înţelegem punctul lor de vedere […] cu obiectivul de a coopera cu ei pentru a ne asigura că întărim stabilitatea regională”.

Acest turneu în Asia al şefilor diplomaţiei şi apărării Statelor Unite vine după un summit inedit al „Quad”, alianţa informală născută în anii 2000 pentru a contrabalansa creşterea puterii Chinei. El precede prima întâlnire, în Alaska, a echipei Biden cu şefii diplomaţiei chineze, Yang Jiechi şi Wang Yi. (Rador)

https://www.lefigaro.fr/international/le-chef-du-pentagone-veut-une-dissuasion-militaire-credible-face-a-la-chine-20210314

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.