Evenimentul Zilei > International > Șeful unei GRUPĂRI de hackeri, ARESTAT în Spania. Pierderile suferite din cauza acestora au ajuns la o SUMĂ COLOSALĂ
Șeful unei GRUPĂRI de hackeri, ARESTAT în Spania. Pierderile suferite din cauza acestora au ajuns la o SUMĂ COLOSALĂ

Șeful unei GRUPĂRI de hackeri, ARESTAT în Spania. Pierderile suferite din cauza acestora au ajuns la o SUMĂ COLOSALĂ

Liderul unei grupări infracţionale, autoarea a mai multe de atacuri cibernetice ce au vizat peste o sută de instituţii financiare din toată lumea, a fost arestat în Spania, în cooperarea cu FBI, Europol şi autorităţile din România.

Infractorii și-a început activitatea în 2013, iar de atunci au  instituţii financiare folosind două programe software de tip malware, cunoscute drept Carbanak şi Cobalt. Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol, scrie Mediafax.

Aceștia încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajaţii unor instituţii financiare, infectând calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, reuşeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate.

Grupul infracţional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de Poliţia spaniolă, în cooperare cu Europol, FBI, autorităţile din România, Belarus, Taiwan şi entităţi private.

„Această operaţiune globală este un succes semnificativ de cooperare poliţienească internaţională împotriva unei organizaţii de infracţionalitate cibernetică”, a declarat Steven Wilson, şeful Centrului european de infracţionalitate cibernetică (EC3) din cadrul Europol.