Scoaterea cablurilor de internet sau telefonie de pe stâlpi și montarea în subteran e o temă de interes la nivel național. Ce nu a fost în regulă la acțiunea primarului Timișoarei de a le tăia?

Sorin Susanu: Primarul a mințit foarte mult, a încercat tertipuri de a nu ne pune la dispoziție documentele  solicitate, probabil dându-și seama că se află într-o mare culpă. Sub scuza de a rezolava o problemă pe care tot el a creat-o a prejudiciat foarte mulți consumatori. În substratul acestei acțiuni putem să ne gândim și la alte aspecte: faptul că atât timp cât Primăria încasează 3 lei pe metru de cablu atârnat pe stâlpi, nu poate spune nimeni că aceste cabluri au fost puse ilegal și că nu se știa de existența lor. Putem să ne gândim că dorește să mascheze faptul că în conformitate cu ordinul ANCOM, primarul e obligat ca până în 2020 să asigure acces gratuit în subteran pentru aceste cablaje. La el vedem comportamentul unei persoane care are ceva de ascuns și fără argumente pentru cele întâmplate. Chiar dacă în mod evident dânsul și Primăria nu aveau forme legale pentru efectuarea unor astfel de lucrări, se înceracă, acum, prin implicarea  altor instituții, cum ar fi ITM, mușmalizarea și diminunarea aspectelor legale care țin de încălcarea inclusiv a normelor de protecția muncii. 

Verificările specifice au scos la iveală și alte probleme grave, cum ar fi exploatarea investițiilor realizate cu bani europeni.

Sorin Susanu: În momentul de față există o verificare atât a noastră cât și corelată cu alte instituții asupra unor aspecte care țin de legalitatea prin care Primăria Timișoara încasează venituri din exploatarea Pieței Unirii, care a fost reabilitată cu fonduri europene (2016), iar cinci ani nu ar trebui și nu ar avea voie să facă venituri. Poate că acest aspect stă și la baza faptului că există ”bâlbâieli” în modul în care se încasează taxa pentru terasele care se află în această piață.

Timișoara a singurul mare oraș din România în care plata parcării pe străzi se face exclusiv prin intermediul smartphone-ului, ceea ce contravine normnelor existente.

Sorin Susanu: Există mai multe chestiuni care încalcă prevederile legale. Din păcate e surprinzător faptul că primarul Robu are impresia că prin HCL poate să facă ce vrea și să încalce prevederile legale, lucru care e total greșit. Am întâlnit aceeași situație și în cazul  cercetării legate de parcări, pentru care Primăria a fost sancționată și a primit o măsură prin care e obligată, atât să refacă informațiile cât și să ofere posibilitatea consumatorilor de a plăti în mod clasic, cu monede sau bancnote, serviciul de parcare.