Borcean a spus că doar un medic „liber în opţiune” poate alege forma şi conţinutul terapiei corespunzătoare pentru fiecare caz.

„Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată şi/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relaţia tradiţională medic – pacient sau cel puţin a fost deranjată. Conform reglementărilor actuale, ne întrebăm cine mai defineşte misiunea de tratament a medicului?

Legiuitorul prin reglementările catalogului de servicii şi protocoale terapeutice, partenerul contractual prin finanţarea limitată, asiguratul prin deciziile sale de alegere şi abia, în final, medicul în raportul final de îngrijire”, a afirmat Borcean, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, potrivit Agerpres.

El a subliniat că medicina are randament tot mai mare şi devine tot mai complexă. „Aşa fiind, este evident că a devenit din ce în ce mai greu de definit ce înseamnă în cazurile izolate, îngrijirea optimă. Medicina este mai complexă şi mai imprevizibilă şi astfel creşte riscul de a nu lua întotdeauna decizia corectă”, a explicat preşedintele CMR.

Potrivit acestuia, constrângerile financiare, lipsa timpului şi birocraţia îi „îngreunează tot mai mult” medicului posibilitatea de a practica medicina de „calitate” şi de a se ocupa „suficient” de pacienţii săi.

„Adesea tot mai puţini medici tratează pacienţi tot mai mulţi şi tot mai bolnăvicioşi, cu cheltuieli mai mari în timp mai scurt”, a arătat Borcean.

Te-ar putea interesa și: