Şefii ASF dau înapoi primele uriașe în RATE. Daniel Dăianu a returnat TOȚI BANII. Rușanu a demisionat, direct din AREST

Şefii ASF dau înapoi primele uriașe în RATE. Daniel Dăianu a returnat TOȚI BANII. Rușanu a demisionat, direct din AREST

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va restitui primele uriaşe încasate la finalul anului trecut, potrivit lui Daniel Dăianu, preşedintele interimar al instituţiei.

EXCLUSIV EVZ. Caracatiţa din Asigurări. Dovada care l-a băgat în arest pe "naşul" Dan-Radu Ruşanu

Reprezentanţii ASF au depus, astăzi, notificările prin care vor returna banii primiţi ca primă la sfârşitul anului 2013, a spus Cosmin Nicula, preşedintele comisiei Buget – Finanţe din Senat, pentru Mediafax.

"Domnul Dăianu a depus întreaga sumă, ceilalţi colegi au făcut o notificare de a li se reţine din salarii câte o treime din salariu până la achitarea întregii sume", a declarat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Bâlbele comunicării ASF: Salariile uriaşe au fost moştenite

Întrebat de jurnalişti de ce ceilalţi membri ASF nu au depus la rândul lor primele, Nicula a declarat că mulţi au cheltuit banii, aşa încât acum solicită ca întreaga sumă să le fie reținută din veniturile din lunile de urmează.

30% scădere de salariu

De asemenea, Daniel Dăianu a spus că va solicita o scădere a salariului cu 30%, de la 12.800 de euro cât câştigă în prezent.Daniel Dăianu le-a cerut iertare cetăţenilor pentru salariile pe care le-a încasat de la ASF.

"Cer iertare cetăţenilor pentru salariu, pentru câştigurile pe care le-am, nu printr-o decizie arbitrară individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare a Autorităţii. Sigur, în momentul de faţă, actul normativ poate ar fi trebuit să aibă o altă scriere şi să ţină cont de situaţiile oamenilor. Pe de altă parte, mai este o realitate. Oricât am discuta despre disproporţia foarte mare între cât câştigă industria financiară - pentru că câştigurile din ASF, din fostele entităţi care au fost comasate şi au format Autoritatea, sunt în relaţie cu cât se câştigă în industria financiară, există o dezbatere în Europa, peste Ocean, în Statele Unite -, aceste câştiguri sunt disproporţionate faţă de cât câştigă oamenii, cât câştigă, de pildă, un eminent profesor, un excepţional doctor mai ales în societatea românească", a spus Daniel Dăianu, după ce a fost audiat în Comisia de buget-finanţe din Senat.

Practic, salariile celor de la ASF sunt suportate de românii care încheie asigurări, fac investiții pe piața de capital sau în fondurile private de pensii.

  • Citiți și articolul CAPITAL: Cine preia conducerea ASF

"Până la finalul verificărilor pe care le vom face, una dintre solicitările noastre de astăzi a fost aceea de a se reduce salariile, şi propunerea a fost de a se reduce cu 30%. Propunerea a venit din partea domnului Dăianu, iar noi suntem încântaţi", a spus Cosmin Nicula, citat de Mediafax.

Întrebat dacă îşi va depune demisia, Dăianu a precizat că "Oricât ar fi de onorabilă o demisie, în condiţiile date nu pot să o fac. În momentul în care am mai rămas şapte în Consiliu, în condiţiile în care am fost părtaşi la bine şi la rău la actele decizionale, în condiţiile în care există această examinare a activităţii ASF, cum aş putea în momentul de faţă pur şi simplu să plec? Am fost încercat de acest sentiment".

  • Radu Ruşanu a demisionat de la preşedinţia ASF

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rușanu, a fost cel mai bine plătit angajat al ASF, el obținând numai în ultimele două luni ale anului 2013 un venit brut total în valoare de 72.094 de euro. Din acești bani, doar 28.000 de euro reprezintă salariul de bază net, restul fiind prima de final de an.

Următorul în acest clasament este prim-vicepreședintele instituției, actualmente președinte interimar, Daniel Dăianu, cu un venit brut de 68.043 de euro în noiembrie și decembrie 2013.

Mircea Ursache, ca vicepreședinte, a câștigat 71.000 de euro în ultimele două luni din 2013. Potrivit revistei Capital, Ursache va fi noul președinte al ASF, după ce Dan radu Rușanu a demisionat în urma problemelor cu justiția.

Mircea Ursache a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al ASF, având în subordine piaţa de capital. Ursache este absolvent al Universităţii Tehnice Bucureşti şi a urmat studii postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare. El a ocupatfuncţia de preşedinte al AVAS, iar ulterior pe cea de preşedinte al al Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea. În perioada 2002-2012 a fost preşedinte - director general al WORLD Trade Center, iar anterior, în intervalul 1998-1999, membru în Consilii de Administraţie la Astra şi Omniasig.

Citiți și:

  • Membrii ASF, audiaţi în Senat în legătură cu sumele câştigate în 2013
  • "Naşul" Dan-Radu Ruşanu a fost arestat preventiv! Decizia este definitivă, şeful ASF urmează să fie încarcerat
  • Caracatiţa din Asigurări. «Unchiu’» Ruşanu şi finul Chiţoiu au năşit un grup infracţional organizat