Gruparea de femei hoațe care umbla din casă în casă și fura din locuințele bătrâ- nilor a ajuns după gratii. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, pe 24 august, cinci femei și un bărbat, din Craiova, au fost prinși după o acțiune a polițiștilor din Brașov, după ce oamenii legii aveau informații că membrii grupării au jefuit locuințe din mai multe județe, victimele fiind, în special, bătrâni. Cei șase au fost arestați, marțea trecută, prin decizia unui magistrat de la Judecătoria Brașov. Procurorii brașoveni i-au pus sub acuzare pentru furt, tentativă de furt și complicitate la furt calificat. Lidera grupării este Lorena Mărgel, de 42 de ani, o femeie despre care „Evenimentul zilei” a aflat că a săvârșit mai multe furturi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii (SUA).

Banda din Craiova

Alături de Lorena Mărgel, Judecătoria Brașov a emis mandate de arestare, pentru 30 de zile, pentru Ecaterina Chirciu, de 58 de ani, Monica Chirciu, de 39 de ani, Elena Văduva, de 45 de ani, Iolanda Velcu, de 49 de ani și Ion Petrache, de 52 de ani, bărbatul fiind cel care conducea mașina cu hoațe. Împreună cu cei șase arestați, pe teritoriul județelor în care au fost sesizate furturi – Brașov, Prahova, Buzău și Ialomița – a fost semnalată o a doua mașină, în care se aflau alte cinci femei și un bărbat. Al doilea grup de hoațe, însă, a scăpat de flagrantul oamenilor legii, însă polițiștii sunt pe urmele lui.

I-a șocat pe americani

Lorena Mărgel este o „clientă” mai veche a polițiștilor. Pe site-urile instanțelor de judecată, ea figurează în diferite cauze de furt sau loviri și alte violențe. Însă, perioada „de glorie” a hoaței din Craiova a fost cea petrecută în Florida, SUA. Acolo a fost arestată la sfârșitul anului 2012. Pe 1 ianuarie 2013, cotidianul Palm Beach Post a relatat cazul a șase români de etnie rromă care au fost arestați după „o încercare neobișnuită de furt” dintrun magazin din Boca Raton, un oraș din Comitatul Palm Beach, Florida. Conform obiceiului din România, cei șase, patru femei și doi bărbați, au încercat să dosească, sub haine, diferite produse din magazinele Publix Super Market din Hidden Valley Plaza.

A ascuns curcanul sub fustă

Așa cum reiese din declarațiile angajaților de la magazinele Publix, într-o duminică după amiaza, grupul a intrat în magazin și a început să ia mai multe articole de pe rafturi. Femeile ascundeau obiecte și alimente sub fuste. Atunci când angajații magazinului au sesizat furtul, femeile au început să se debaraseze de bunurile aflate sub rochii și au fugit.

Un martor a spus poliției că a văzut cinci sau șase persoane care au ieșit din magazin strigând și țipând, inclusiv o femeie mai în vârstă, care avea un sac mare, plin de mâncare sub rochia ei. Martorul a spus poliției că femeia avea sub fustă și un curcan pe care l-a aruncat în tufișurile de la ieșirea din magazin. Unul dintre bărbați și-a făcut loc cu copilul sub braț, îmbrâncind un șef de la magazin. Celălat bărbat și soția lui l-au împins pe manager și s-au dus către un minivans Chrysler, aflat în parcare.

Hoții au plecat cu mașina de la fața locului, însă un martor, împreună cu fiica lui, i-au urmărit și au indicat polițiștilor locația hoților. Românii au fost prinși pe autostrada Yamato Road.

Au informat Ambasada României

Cei șase cetățeni români prinși la furat în Florida locuiau în Fort Lauderdale. Caselina Zatreanu, atunci în vârstă de 20 de ani, femeia care l-a îmbrâncit pe manager și soțul ei, Iulian Zatreanu, în vârstă de 19 ani, au fost arestați pentru furt și pentru neglijarea copilului. Amândoi au fost încarcerați în închisoarea Palm Beach County, cu drept de eliberare pentru o cauțiune de 4.500 de dolari.

De asemenea, poliția a arestat-o pe Lorena Margel, atunci în vârstă de 37 de ani, Ian Nistor, de 24 de ani, și Persida Chichu, de 22 de ani, sub acuzația de furt. Cei trei au fost eliberați condiționat. Alături de cei cinci a fost reținută și o minoră. Poliția orașului a informat Ambasada României despre acest incident și arestarea suspecților.

Vârstnicii, victime sigure

Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, săptămâna trecută, în mașina în care au fost prinse hoațele, polițiștii brașoveni au găsit bani și bijuterii, provenite din furturi. Hoațele din Craiova mergeau în două mașini. În general, puneau ochii pe oameni în vârstă sau pe case în care nu era nimeni în interior. Sub pretextul că vor să cumpere ceva, intrau în vorbă cu bătrânii. În timp ce unele dintre femei îi țineau de vorbă pe proprietari, una sau două dintre femei intrau în locuință, de unde furau bani sau obiecte mici și valoroase, precum bijuteriile.