„Raportul de 75 de pagini al parlamentarilor de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Uniunea Socială Creștină (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) a concluzionat că von der Leyen nu poartă responsabilitatea acordării de contracte de către ministerul apărării unor consultanți externi fără supraveghere adecvată”, anunță politoco.eu .

Ancheta făcută de aliații lui Merkel a ajuns la concluzia că  Ursula von der Leyen  „cu greu a semnat vreodată un document de decizie cu privire la cazurile investigate”.

„Deși biroul ei a fost întotdeauna informat despre evenimentele importante, deciziile în sine au fost adesea luate la nivelul secretarilor de stat”, continuă rdocumentul.

Raportul este opera unei comisii parlamentare speciale care a fost înființată la începutul anului trecut pentru a investiga scandalul. Von der Leyen a declarat comisiei în februarie că „s-au făcut greșeli”, dar a insistat că aceste greșeli au intervenit la un nivel inferior ei și fără ca ea să aibă cunoștință.

Partidele de opoziție urmează să-și redacteze propriul raport asupra constatărilor comisiei în săptămânile următoare, înainte ca raportul final al anchetei să poată fi adoptat.

Raportul „de albire” a președintei Comisiei Europene nu s-a bucurat, însă, de o susținere unanimă.  Un membru SPD al comisiei, Dennis Rohde, a subliniat că Von der Leyen „poartă responsabilitatea politică” pentru deficiențele ministerului apărării. „A deschis ușile ministerului pentru consilieri. Sub conducerea ei s-a dezvoltat o nesocotire a regulilor privind achizițiile publice ”, a scris Rohde pe Twitter.

Comsia a trecut, însă, peste punctul de vedere al lui Rohde, după cum a făcut abstracție și de faptul că două dintre telefoanele mobile pe care Ursula Von der Leyen le-a folosit cât era  ministru al apărării,  și care ar fi putut fi folosite ca probe în anchetă, au fost șterse. Vorba românului, o mână spală pe alta și amândouă obrazul.

Concluzia o trage un deputat al Verzilor,  Tobias Lindner: „Un fost secretar de stat și un general pensionar  sunt considerați singurii responsabili pentru afacerea legată de consultanță, astfel încât președinta Comisiei Europene să poată acționa la Bruxelles cu cât mai puține zgârieturi.

.