Evenimentul Zilei > Actualitate > Șef din Poliția Română, în vacanță cu un inculpat. DNA a pus batista pe țambal | Documente
Șef din Poliția Română, în vacanță cu un inculpat. DNA a pus batista pe țambal | Documente

Șef din Poliția Română, în vacanță cu un inculpat. DNA a pus batista pe țambal | Documente

Un dosar ciudat a fost clasat de către procurorii DNA. Deși recunosc că un șef din Poliția Română a mers în vacanță pe banii unui suspect cercetat chiar de subordonații săi, ancheta a fost închisă

Decizie aiuritoare în cazul unui șef din Poliția Română. DNA a clasat un dosar în care era cercetat șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, Mihai Ovidiu Lupșa.

Din surse demne de încredere, din cadrul poliției bistrițene, am aflat faptul că șeful IPJ Bistrița-Năsăud, Mihai Ovidiu Lupșa, în luna iunie 2017, acum și atunci șef al Inspectoratului Județean de poliție, și-a petrecut concediul de odihnă, la Barcelona, pe banii numitului Cristian Hoalbă, care, la acea vreme, avea calitatea de inculpat, într-un dosar penal instrumentat de subordonații domnului Lupșa, șeful inspectoratului!

Acleași surse au dezvăluit, pentru evz.ro, că „inculpatul Hoalbă Cristian i-a achitat inspectorului șef Lupșa Mihai Ovidiu și soției sale, atât biletele de avion prin WIZZ AIR, cât și sejurul de câteva zile la Barcekina-Spania!!!!”.

„Ce părere are IGPR și ministrul de interne Vela, care promitea că va face curățenie în Poliția Română???”, ne-a transmis aceeași sursă.

În mesajul transmis redacției se mai arată:

„Domnule Vela, credeți că domnul Lupșa Mihai Ovidiu mai poate ocupă această funcție, având în vedere că i-a fost achitat sejurul de odihnă de un inculpat pentru mărturie mincinoasă, caz instrumentat de vreo 3 ani de zile de subordonații dumnealui?”.

„Totul a pornit de la o sesizare din aprilie 2017 a unui polițist din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, care a avut curajul să sesizeze aceste lucruri la DNA CLUJ, fapte confirmate de procurorul de caz, dar și de inculpatul HOALBĂ CRISTIAN, prieten și naș cu primarul din localitatea Prundu Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud, la rândul lui făcând obiectul unor anchete DNA!!!”, se arată ân mesajul transmis evz.ro.

De asemnea, precizează polițiștii, „este foarte important de precizat faptul că, nu numai că sejurul i-a fost plătit inspectorului șef de către un inculpat dar s-au și deplasat împreună, la braț, cu avionul și în sejur la Barcelona, că doi prieteni buni împreună cu soțiile lor!!!”.

Dosarul în care Hoalbă Cristian este inculpat a ajuns și în mânile organelor de cercetare din Spania, Hoalbă având și acolo anumite probleme legale care s-au legat cu cele din România.

E cercetat în Spania, dar DNA îi dă clasare

Cel care a facut publică această informație este agentul de poliție Florian Râpaș, liderul Biroului Teritorial Bistrița-Năsăud – Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP), un personaj recunoscut pentru „lupta” sa cu superiorii, acesta fiind autorul a mai multor dezvăluiri făcute presei de-a lungul timpului.

Florian Râpaș a postat un filmuleț pe Facebook în care susține că a făcut o plângere către DNA care îl vizează pe inspectorul șef al IPJ BN, Mihai Ovidiu Lupșa, agentul primind un document din partea organelor de cercetare.

În fapt, documentul primit de Râpaș este o Ordonanță de clasare, însă din document reies totuși niște „fapte”. Agentul susținea faptul că Lupșa a călătorit în cursul lunii iunie 2017 în Spania, la Barcelona, împreună cu primarul comunei Prundu-Bârgăului, Doru Crișan, dar și cu Hoalbă Cristian, biletele de avion fiind achiziționate de către cel din urmă. Hoalbă Cristian și Lupșa Mihai sunt nașii de căsătorie a primarului Doru Crișan.

Un amănunt extrem de important care nu poate fi trecut cu vederea: Hoalbă Cristian, cel care a plătit cu cardul său biletele de avion pentru cele trei familii, avea, la momentul respectiv, calitatea de inculpat într-un dosar instrumentat de IPJ Bistrița-Năsăud, condus de Mihai Ovidiu Lupșa.

„Cu ocazia audierii, Hoalbă Ioan Cristian a confirmat că în perioada în cauză împreună cu soția sa a plecat în Spania, fiind însoțiți de Crișan Doru Toader, soția acestuia, Lupșa Mihai Ovidiu și soția acestuia, însă la Barcelona el a stat o zi, după care a plecat la Madrid” – se arată în ordonanța de clasare de la DNA, primită de Râpaș.

În același document există și mărturia primarului din Prundu-Bârgăului, Doru Crișan, care precizează faptul că atât el, cât și nașul sau, Hoalbă Cristian, aveau carduri cu discount din partea operatorului de transport aerian, iar plățile le făceau când unul, când celălalt, pentru întreg grupul, ulterior recuperând banii și de la ceilalți.

Din cercetarea făcută de către DNA nu rezultă indicii prin care Mihai Ovidiu Lupșa să fi intervenit în dosarul instrumentat de IPJ BN, acolo unde finul acestuia avea calitatea de inculpat, astfel că acuzele aduse de Florian Râpaș, cele de „primire de foloase necuvenite”, nu au putut fi probate iar dosarul a fost clasat.

Florian Râpaș, în calitatea lui de lider de sindicat, a precizat pentru stridebistrița.ro faptul că va contesta această ordonanță în instanță și că este pregătit și cu un avocat în acest sens. Redacția noastră a încercat să intre în legătură și cu inspectorul șef al IPJ BN, Mihai Ovidiu Lupșa, însă fără succes. Acesta se pare că este în concediu medical din data de 19 octombrie.

Până la urmă, trei familii înrudite călătoresc împreună, ceea ce nu este absolut deloc un fapt ilicit. Atât doar că unul dintre ei este primar al unei comune importante din județ, altul este tocmai șeful Inspectoarului de Poliție din același județ, iar un la treilea este cercetat penal într-un dosar instrumentat de instituția condusă de cumătrul său.

 


Un fost ministru, urmărit penal de DNA. Are și sechestru pe toate bunurile

Acord controversat încheiat de DNA. Dosarul a încins spiritele în culisele Justiției