Evenimentul Zilei > Actualitate > EXERCIŢIU NATO la graniţa de EST a Europei. Șef al Forţelor Aliate, la cea mai mare APLICAŢIE MILITARĂ a Alianţei Nord-Atlantice din România
EXERCIŢIU NATO la graniţa de EST a Europei. Șef al  Forţelor Aliate, la cea mai mare APLICAŢIE MILITARĂ a Alianţei Nord-Atlantice din România

EXERCIŢIU NATO la graniţa de EST a Europei. Șef al Forţelor Aliate, la cea mai mare APLICAŢIE MILITARĂ a Alianţei Nord-Atlantice din România

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, au participat la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului internaţional Wind Spring 15, în Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi. Generalul Bradshaw se află, timp de două zile, 21 şi 22 aprilie, într-o vizită oficială în ţara noastră.

Cea mai mare desfăşurare de forţe militare din ultimii ani, de pe teritoriul României, a avut loc, marţi, în poligonul Smârdan din județul Galați. La amplul exerciţiu NATO au fost prezenți ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa și șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă. 

Alături de aceștia s-au aflat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Laurian Anastasov, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ion Ungureanu și comandanți de mari unități și unități.

Invitații au remarcat implicarea extraordinară de care au dat dovadă militarii participanți, pentru ca obiectivul exercițiului să fie atins. S-a putut observa de asemenea, că, după două săptămâni în care s-au antrenat împreună, militarii din cele patru națiuni au acționat ca o echipă, având aceeași viziune asupra situației tactice.

Reușita lor a depins, în primul rând, de instruirea în comun pentru punerea în valoare a tacticilor și procedurilor similare.

Deși condițiile meteorologice nu au fost dintre cele mai favorabile, întreaga activitate s-a petrecut conform scenariului.

La exerciţiul Wind Spring 15, care se desfăşoară între 16 şi 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa, participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.

Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.

În cadrul Wind Spring 15 au loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, rezolvarea unor situaţii tactice complexe.

Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei „Atlantic Resolve”, pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: