Evenimentul Zilei > Politica > Ședință la CSAT. Situația din Marea Neagră i-a pus în gardă pe liderii militari ai României
Ședință la CSAT. Situația din Marea Neagră i-a pus în gardă pe liderii militari ai României

Ședință la CSAT. Situația din Marea Neagră i-a pus în gardă pe liderii militari ai României

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se reunesc marţi, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. CSAT are pe ordinea de zi a reuniunii subiecte privind starea de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România, precum şi încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat joia trecută că va fi convocată o şedinţă a CSAT pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre.

Tensiunea din Marea Neagră este îngrijorătoare pentru România

„Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat, la acea dată, președintele României Klaus Iohannis.

El a catalogat situaţia din zonă „îngrijorătoare”.

„Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă.

Situația este extrem de atent evaluată ( militar, securitar și diplomatic )

Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agrepres .

Cât priveşte încheierea misiunii NATO Resolute Support, pe 15 aprilie ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, sublinia că misiunea în Afganistan se va încheia pentru MApN numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă. La reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din NATO a fost adoptată o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu data de 1 mai până la data de 11 septembrie 2021.