Evenimentul Zilei > Politica > Ședință de urgență la PNL și PSD: Se merge la Cotroceni cu o variantă „unică” de premier
Ședință de urgență la PNL și PSD: Se merge la Cotroceni cu o variantă „unică” de premier

Ședință de urgență la PNL și PSD: Se merge la Cotroceni cu o variantă „unică” de premier

Ședințe de urgență în PNL și PSD pentru nominalizarea premierului. Generalul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au făcut declarații după negocierile de duminică, 21 noiembrie. Potrivit acestora, discuțiile s-au finalizat cu bine. Luni, la Cotroceni, se va merge cu o variantă „unică” de prim-ministru. Care va fi acesta urmează să se stabilească înainte de consultările cu Klaus Iohannis.

UPDATE 1: Marcel Ciolacu: „(Domnul Ciucă a spus că nu va supune în PNL să preia primul Executivul). Nici PSD nu supune ca domnul Ciucă să îl ia. Prezentăm cele două variante partidelor, dânsul în PNL, noi în PSD și vedem.

În primul rând, mă puneți să comentez ce a spus domnul Ciucă. Nu știu ce a zis domnul Ciucă. PSD va merge cu cele două variante și vedem luni. Vom vedea pe urmă cum închidem acest lucru în orele dinainte să mergem la Cotroceni. Joi, România va avea un guvern.

Nu va fi impozitat nimic. În Codul Fiscal, există niște excepții. Vom vedea când se va face bugetul dacă este sustenabil. Vom scoate aceste excepții din Codul Fiscal.”

Partidele merg la consultări cu o variantă „unică” de premier

Știre inițială: Nicolae Ciucă: „Am finalizat toate activitățile care vizau formarea Guvernului. Suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier. Am lucrat ambele variante, cu un premier PSD și unul PNL. Urmează până mâine dimineață să stabilim care va fi premierul.

(Aveți două liste de ministere în funcție de premier?) Exact, urmează să comunicăm mâine când vom avea decizie pe premier. (Dacă premierul va fi liberal, rămân 10 ministere la PSD și SGG, 8 la PNL și 3 la UDMR și invers, în cazul în care va fi premier PSD?) În principiu, așa va fi. Transporturile, Finanțele și SGG rămân la partidul care nu are premier.

Mâine vom prezenta în forul partidului și după definitivăm. (După negocierile de aseară au apărut foarte multe nemulțumiri în cazul liberalilor – CJ, Primării – pentru că nu ați obținut și ministere importante) Suntem într-o echipă de negociere, s-a ținut cont de tot ceea ce reprezintă ponderea parlamentară a fiecărui partid în parte și în felul acesta au avut loc discuțiile.

PNL a obținut mai mult decât ce a reușit Ludovic Orban

(A obținut PNL mai mult decât a obținut domnul Orban?) Așa cum arată varianta cu premier PNL, am obținut mai mult decât tura trecută.

Finanțele – Este o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu va avea Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare, este cât se poate de necesar să avem încredere unii în ceilalți și să furnizăm românilor siguranța de care este nevoie în situația prezentă. (Mâine ce veți supune la vot?) Discutăm mâine dimineață.

Dacă există bunăvoință și speranță și discutăm această chestiune, vom găsi calea de comunicare și vom aduce argumentele necesare ca să putem veni cu o propunere unică de premier, acceptată de toate partidele. Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât PNL să dea prima dată premier.”

Nicolae Ciucă a refuzat să spună explicit cu ce premier se va merge mai departe la consultările cu Klaus Iohannis.

în curs de actualizare