Evenimentul Zilei > Economie > Ședință de Guvern. Ce măsuri contra efectelor pandemiei vor fi adoptate
Ședință de Guvern. Ce măsuri contra efectelor pandemiei vor fi adoptate

Ședință de Guvern. Ce măsuri contra efectelor pandemiei vor fi adoptate

Ședința de Guvern de miercuri are pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021, printre care ajutoare pentru turism și HoReCa, dar și schimbări de prefecți.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunțat luni că ordonanţa privind măsurile pentru bugetul pentru 2021 va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri. Actul va conține, printre altele, ajutoare de stat pentru domeniul HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare pentru companiile mici prin IMM Invest și prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.

„Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. (…). Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Palatul Victoria.

Premierul a mai anunțat că va fi aprobată şi promovată o schemă de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, pe care a calificat-o ca „o măsură care este foarte mult aşteptată”. Această schemă de ajutor va avea un buget de 500 de milioane de euro.

„Continuă şi în 2021 voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului românesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continuă sistemul de vouchere şi vă pot spune că până în martie cei din acest sector vor fi scutiţi de la plata impozitului specific”, a mai spus Cîțu.

De asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se va afla și un proiect de ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, dar şi un proiect de hotărâre cu privire la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

În plus, Guvernul va lua decizii cu privire la eliberările şi numirile unor prefecţi şi subprefecţi şi va dezbate un memorandum cu tema: „Transmiterea Raportului naţional periodic privind implementarea Convenţiei internaţionale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială”.