Evenimentul Zilei > Politica > Este oficial! Pensiile și alocațiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2022
Este oficial! Pensiile și alocațiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2022

Este oficial! Pensiile și alocațiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2022

În urmă cu puțin timp, Guvernul a votat creșterea pensiilor și a alocațiilor începând cu data de 1 ianuarie 2022. Înainte de ședință, premierul Nicolae Ciucă a prezentat subiectele aflate pe masa discuțiilor și a vorbit despre noile măsuri care vor fi adoptate astăzi. Oficialul a declarat că „decidem creșterea indemnizației sociale pentru pensionari” și „majorăm alocația de stat”

Update 2: Miercuri, în ședința Guvernului s-a decis aprobarea OUG cu privire la creșterea indemnizației pentru pensionari cu 25%. De asemenea, proiectul legat de majorarea alocațiilor începând cu 1 ianuarie 2022 a fost aprobat. Alocația copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani va crește la 243 lei, iar cea pentru bebeluși cu vârste între 0 și 2 ani, sau până la 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități, va ajunge la 600 de lei.

Update 1: Înainte de începere ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații legate de Ordonanțele de urgență pusă astăzi pe masa discuțiilor.

”Decidem creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1000 de lei, începând cu anul 2022.

De asemenea, majorăm alocația de stat și instituim acordarea de anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul celor cu dizabilități.

De asemenea, alocația de stat va crește la 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Doresc să subliniez că alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar, sau stimulentul de inserție.

Printr-o altă măsură stabilim acordarea în mod excepțional a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, anul următor, în luna ianuarie”, sunt primele declarații ale premierului Nicolae Ciucă.

Știrea inițială: Guvernul se va reuni miercuri, 15 decembrie, la Parlament pentru a discuta și vota o serie de ordonanțe aflate pe ordinea de zi. Printre acestea fac parte majorarea punctului de pensii, creșterea salariilor pe anumite segmente, însă și mărirea alocațiilor începând cu data de 1 ianuarie 2022. Ședința va începe în jurul orei 9:00.

Astăzi se decide soarta pensiilor. Pe lângă majorarea punctului de pensie, Ordonanța de Urgență prevede că, „începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. „Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stipulează actul normativ.

Ședință de Guvern. Pe ordinea de zi se află și bugetul Trezoreriei Statului pentru 2022

Pensiile nu sunt singurul subiect aflat pe masa de discuții a Guvernului. Pe ordinea de zi se află mai mai multe OUG. Ele stipulează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administrației penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru acordarea indemnizației compensatorii pentru persoanele cu handicap. O altă măsură supusă miercuri la vot este modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnițăţilor publice.

Începând de la 1 ianuarie, dacă Guvernul votează OUG privind alocația, copiii cu vârste între 2 și 18 ani vor primi lunar 243 de lei. În cazul bebelușilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani, dar și copiii cu dizabilități, alocația va fi majorată la 600 de lei.

Pe ordinea de zi se află și bugetul Trezoreriei Statului pentru 2022, proiect pe care Guvernul trebuie să îl aprobe. Conform unor surse guvernamentale, miercuri se va discuta și despre pensii militare. Este propusă o creștere cu 2,6%, în funcție de încadrarea în deficitul bugetar. Momentan nu există o decizie în acest semn, însă a fost indexată în discuția de coaliție.