Evenimentul Zilei > Economie > Şedinţă cu scântei la Bruxelles. „Perioada imediat următoare este vitală pentru statele membre”
Şedinţă cu scântei la Bruxelles. „Perioada imediat următoare este vitală pentru statele membre”

Şedinţă cu scântei la Bruxelles. „Perioada imediat următoare este vitală pentru statele membre”

Grupul de Dialog Civil pentru plăți directe și înverzire a avut, la Bruxelles, pe data de 11 octombrie, o importantă întâlnire, unde s-a discutat despre derogările acordate Statelor Membre care s-au confruntat cu condiții de secetă în 2019, pentru a nu pierde plățile de înverzire.

„Tema este de un interes deosebit și pentru România, iar Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), care a reprezentat Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) la reuniune,  s-a implicat activ prin aducerea la cunoștința autorităților a constrângerilor severe din diferite zone ale țării și solicitarea de soluții adecvate”, a transmis sâmbătă, APPR.

La întrunirea grupului, oficialii Comisiei au prezentat modul de abordare a co-legislatorilor față de propunerea de reformă a PAC.

În acest context, cifra propusă de Comisie pentru finanţarea PAC și aflată în curs de negociere tripartită este de 365 miliarde euro, din care 286,2 miliarde EUR pentru FEGA.

Cele mai multe state membre consideră că acest buget trebuie suplimentat, sub imperativul limitării reducerii plăților directe și al unui efort suplimentar pentru convergență.

„Comisia propune o recuperare lentă a ecartului dintre plățile directe ale diferitelor state membre. Deși apreciază faptul că România se numără printre țările care vor primi sume mai mari pentru Pilonul I în următoarea perioadă de programare, APPR, așa cum s-a exprimat în documentul de poziție, Pozitia APPR,  consideră că ar fi nevoie de ținte mult mai ambițioase în ceea ce privește reducerea decalajelor’’, subliniază APPR.

Pentru FEARD, cifra totală avansată este 78,8 mld euro, la proiectele de dezvoltare rurală propunându-se o scădere a contribuției UE, dar o creștere corespunzătoare a bugetului național, abordare cu care multe state membre nu sunt de acord.

De asemenea, în cadrul şedintei au fost dezbăture şi subiecte care au generat păreri divergente, cum ar fi plafonarea plăților directe pe exploatație și alocările minime propuse pentru măsuri climatice și de mediu.

Se preconizează schimbări importante și în ceea ce privește criteriile de eligibilitate pentru diferitele forme de sprijinire a veniturilor acordate din 2021: dacă regulamentele vor stabili cadrul general, statele membre vor avea obligația să definească ele însele, prin Planul Național Strategic și fără a încălca principiile generale comunitare și angajamentele din cadrul OMC,  o serie de elemente esențiale precum suprafața agricolă (hectarul eligibil) și fermierul veritabil.

„Asociația Producătorilor de Porumb din România consideră că perioada imediat următoare este vitală pentru statele membre în stabilirea unor ținte clare rezultate din analiza SWOT. Așteptam ca și autoritățile române, după modelul celor mai multe țări, să înceapă procesul consultativ cu actorii implicați, cu societatea civilă, pentru ca intervențiile propuse prin PNS să capete formă și coerență”, a declarat Alina Crețu, director executiv al APPR.

Precizăm că APPR este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa, potrivit fermierinromania.ro

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News