Evenimentul Zilei > International > SECRETUL ȘOCANT din spatele noii RACHETE lui Kim Jong-un. Are o MARE PROBLEMĂ! Detalii INCREDIBILE – GALERIE FOTO
SECRETUL ȘOCANT din spatele noii RACHETE lui Kim Jong-un. Are o MARE PROBLEMĂ! Detalii INCREDIBILE – GALERIE FOTO

SECRETUL ȘOCANT din spatele noii RACHETE lui Kim Jong-un. Are o MARE PROBLEMĂ! Detalii INCREDIBILE – GALERIE FOTO

Donald Trump promite distrugerea regimului nord-coreean este ca şi garantată în caz de război, după ce după ce Kim Jong-un a testat cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală de până acum.

În replică, Kim Jong-un a dat publicității, joi, zeci de fotografii care surprind momente de la efectuarea ultimului său test balistic. Concluzia generală a experiților care au analizat imaginile este că  acheta este mai mare, mai avansată şi are un lansator mobil de producţie locală, ceea ce îl face mai greu de distrus într-un atac preventiv, relatează News.ro.

Dar, „noua jucărie” al lui Kim Jong-un nu este lipsită de probleme. Concret, aceasta nu poate să se ducă mai departe de coasta de vest dacă este încărcat cu un focos nuclear real şi nu fals, ca cel pe care l-a transportat în testul de miercuri.

Noua ICBM pare să fie mai mare decât racheta de tip Hwasong-14, testată în două rânduri în iulie. „Este o rachetă foarte mare (…) Şi nu vreau să spun «mare pentru Coreea de Nord». Numai câteva ţări pot să producă rachete de mărimea asta, iar Coreea de Nord tocmai a intrat în club”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter, imediat după publicarea fotografiilor, Michael Duitsman, un cercetător de la Nonproliferation Studies, cu sediul la Monterey, în California.

Specialiștii spun că mărimea este importantă pentru că pentru că dacă ţinteşte Statele Unite trebuie să transporte mult combustibil. Phenianul s-a lăudat în mai multe rânduri în anunţul lansării, miercuri, cu faptul că Hawasong-15 a fost lansată cu un vehicul de ridicare şi lansare fabricat în ţară.

Faptul că este în măsură să producă propriile vehicule mobile de lansare – intitulate TEL , îi oferă Phenianului libertatea de a nu le mai obţine de la alte ţări, precum China. 

Însă, cu cât este mai mare încărcătura, cu atât este mai scurtă raza de acţiune. Michael Elleman, un expert în rachete, sugerează pe respectatul bloc 38 North, că presupusa rază de acţiune de 13.000 de kilometri a Hwasong-15 presupune o încărcătură de 150 de kilograme, care probabil că este mult mai uşoară decât orice focos nuclear real pe care-l produce Coreea de Nord.

Pentru a atinge Coasta de Vest, Phenianul trebuie să menţină această greutate la 500 de kilograme. Dacă poate să o facă sau nu este un lucru discutabil. „Bomba nucleară a lui Kim Jong-un trebuie să cântărească mai puţin de 350 de kilograme, dacă el se aşteaptă că lovească marginea continentală de vest a Statelor Unite”, apreciază Elleman. „O încărcătură de 600 de kilograme abia atinge Seattle”, consideră el.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: