Evenimentul Zilei > EVZ Special > Secretul adolescentei-minune premiate de președintele Iohannis
Secretul adolescentei-minune premiate de președintele Iohannis

Secretul adolescentei-minune premiate de președintele Iohannis

Maria Burlacu, elevă în clasa a XII-a a Colegiului „B.P. Hașdeu” din Buzău, frapează prin frumusețea tulburătoare și prin rezultatele extraordinare obținute la învățătură: zece pe linie timp de șapte ani la rând! Acestea nu sunt, însă, singurele atuuri ale Mariei

Maria e premiantă de când se știe. A pierdut șirul notelor maxime, mai ține minte doar că, din clasa a V-a și până acum, mediile de 10 sunt specialitatea casei. A unei case aflate la 30 de kilometri de Buzău, în satul Lunca, de unde fata de 17 ani face naveta zilnic. Nu se plânge, pentru că, spune ea, acasă îi iese toată lumea înainte, nare alte sarcini în afara orelor dedicate studiului.

„Mă ghidez după proverbul «Rădăcinile învățăturii sunt amare, roadele ei sunt însă dulci». E adevărat, școala îmi ocupă foarte mult timp, nu pot sta prea mult cu prietenii, dar încerc să mai recuperez în vacanțe”, s-a confesat Maria publicației locale „Opinia” (de Buzău).

Medic pediatru sau profesor de mate

Domnișoara Burlacu a intrat la liceu cu nota 9,94, la profilul „mate-info”, adoră, așadar, matematica. Dar și biologia și chimia. Cea mai mică notă primită la „Hașdeu” a fost un 7, la franceză, pe care l-a diluat, ulterior, în cinci note de zece consecutive! Media i-a ieșit tot 10. Curată nebunie! Planuri? „Încă oscilez între Facultatea de Medicină și cea de Matematică.

Parcă îmi doresc mai mult la Medicină, dar nu voi renunța niciodată la Matematică. Mi-ar plăcea să mă specializez în Pediatrie, dar îmi surâde și o carieră de profesor de matematică. Oricum, nu voi merge să studiez în străinătate. Voi rămâne aici, în țară, avem școli bune și dascăli pe măsură”, bravează Maria.

Premiată la Cotroceni

Rezultatele excepționale ale Mariei n-au rămas nerăsplătite. Luna trecută, președintele Klaus Iohannis i-a oferit, la Palatul Cotroceni, Ordinul „Meritul pentru Învățământ”: „Am fost emoționată, dar m-am simțit și responsabilă, pentru că domnul director Ionel Banu m-a ales pe mine să-i reprezint pe toți elevii din «Hașdeu» în fața președintelui României”, a comentat Maria pentru colegii de la „Opinia”.

Cântă muzică populară

Cum reușește Maria să aibă aceste rezultate la învățătură? Secretul l-ar putea reprezenta o pasiune care o mistuie de mică: ia lecții de canto din clasa a III-a și cântă muzică populară. „Mi-aș dori să continui cu muzica. Acea oră de repetiții pe care o am în fiecare săptămână mă ajută să mă destind și să mai uit de examenele care urmează. Iau și lecții în particular, cu doamna Nina Stamate.

Cânt în cadrul spectacolelor organizate de Centrul de Cultură și Artă. O admir pe Ileana Sărăroiu, chiar cânt câteva piese din repertoriul ei”, le-a mai dezvăluit Maria jurnaliștilor.