„Am convenit asupra unui pachet de măsuri pentru îmbunatățirea monitorizării situaţiei şi sporirea ajutorului nostru destinat Georgiei şi Ucrainei'', a spus Stoltenberg la o conferință de presă, informează antena3.ro.

Detaliind acest pachet de măsuri impulsionat de SUA, el a menţionat că include iniţiative de îmbunătăţire a instruirii forţelor maritime şi a gărzilor de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimburilor de informaţii.

„Acestea se adaugă cooperării noastre, care deja este apropiată. Chiar acum, grupuri navale ale NATO patrulează în Marea Neagră şi astăzi fac exerciţii împreună cu nave ale Ucrainei şi Georgiei'', a indicat Stoltenberg, referindu-se la manevrele Scutul Maritim ('Sea Shield').

Elaborarea acestui pachet de măsuri a fost anterior anunțată de ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison.

Obiectivul, a explicat Hutchison, este contracararea influenței Rusiei în Marea Neagră, iar pachetul de măsuri va include „monitorizarea, supravegherea avioanelor şi, de asemenea, ca unele nave ale NATO să se deplaseze în Marea Neagră pentru a se asigura că navele ucrainene pot traversa în siguranță strâmtoarea Kerci către Marea Azov'', unde în luna noiembrie două nave ale forțelor navale ucrainene au fost sechestrate de Rusia cu tot cu membrii echipajelor.