Evenimentul Zilei > Justitie > Artistul care a falsificat tablouri de 5,5 MILIOANE DE EURO va fi extrădat în Italia. Ce ÎNŢELEGERE a făcut Sebastiano Giglia cu magistraţii români
Artistul care a falsificat tablouri de 5,5 MILIOANE DE EURO va fi extrădat în Italia. Ce ÎNŢELEGERE a făcut Sebastiano Giglia cu magistraţii români

Artistul care a falsificat tablouri de 5,5 MILIOANE DE EURO va fi extrădat în Italia. Ce ÎNŢELEGERE a făcut Sebastiano Giglia cu magistraţii români

Sebastiano Giglia, pictorul italian care a falsificat tablouri în valoare de 5,5 milioane de euro, e „bun de extrădat”, după ce acesta şi-a retras la Instanţa supremă contestaţia declarată împotriva hotărârii de predare.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în data de 07 august, adimiterea cererii formulate de autorităţile din peninsulă şi predarea lui Sebastiano Giglia pentru executarea unui rest de pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare. Pictorul fusese condamnat le 12 ani de închisoare pentru falsificare a 650 de tablouri semnate de artistul abstract Franco Angeli.

„Dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 23.01.2018, de către Parchetul General al Republicii din Milano – Italia, privind pe persoana solicitată Giglia Sebastiano, cetăţean italian. Dispune arestarea persoanei solicitate pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 7.08.2018 până la data 5.09.2018 inclusiv, şi predarea acesteia, în stare de arest, în vederea executării pedepsei de 5 ani şi 6 luni închisoare ce face obiectul prezentului mandat, la care a fost condamnat prin sentinţa nr. 2476/2017 RG 1085/2017 RGNR 41470/2009 emisă în data de 4/04/2017 de către Curtea de Apel din Milano, secţia a V-a, irevocabilă la data de 23.11.2017, cu respectarea regulii specialităţii”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

„Regula specialităţii” la care fac referitre magistraţii în ultima parte a minutei se referă la o condiţie prevăzută de lege. La Curtea de Apel Bucureşti, italianul le-a înmânat magistraţilor un memoriu pe care l-a scris în limba română

„Am o scrisoare pe care am scris-o în limba română, îmi cer scuze pentru greşeli. E în atenţia doamnei preşedinte şi a doamnei procuror. Practic, conţinutul acestei scrisori este confidenţial şi de aceea nu pot să o citesc în şedinţă publică”, a declarat italianul.

„În eventualitatea în care veţi fi predat puteţi solicita să se aplice regula specialităţii: nu puteţi fi judecat sau condamnat şi nici nu puteţi fi anchetat pentru fapte anterioare”, i-a explicat judecătoarea.

După această precizare, Sebastiano Giglia a dat o scurtă declaraţie în faţa magistraţilor, la ultimul termen pe fond. Fără să vrea, acesta a admis că a avut legături cu Mafia, atunci când a recunoscut că avocatul care l-a reprezentat la proces în Italia i-a fost prezentat de către un mafiot.

„Acest avocat mi-a fost prezentat în 2008, de către o persoană pe care nu pot să o numesc din motive de siguranţă. Am bănuiala că acest avocat nu a lucrat pentru interesul meu, ci împotriva mea, în conivenţă cu această persoană periculoasă. Acest avocat a apărat-o pe această persoană în multe procese ale Mafiei. Am văzut actele, mi s-a conturat un tablou foarte precis”, a declarat în ultimul cuvânt pictorul falsificator.

În Italia, artistul a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de participare la conspirație criminală cu scopul de a comite fraude și trafic ilegal de piese de artă, fapte pedepsite de Codul penal italian, însă a reuşit să fugă în România. Aici, s-a căsătorit cu o româncă şi împreună au un copil.