Evenimentul Zilei > Justitie > Sebastian Ghiţă: „Să pui sechestru pe contul de pensii al maică-mii, pe un coafor, pe nişte firme cu care nu am legătură, pare un fel de răzbunare”
Sebastian Ghiţă: „Să pui sechestru pe contul de pensii al maică-mii, pe un coafor, pe nişte firme cu care nu am legătură, pare un fel de răzbunare”

Sebastian Ghiţă: „Să pui sechestru pe contul de pensii al maică-mii, pe un coafor, pe nişte firme cu care nu am legătură, pare un fel de răzbunare”

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat că va merge, luni, la DNA Ploieşti pentru noi detalii în dosarul Herţanu, precizând că prin sechestrul pus pe mai multe conturi "s-a întâmplat o fărădelege" şi trebuie lămurite mai multe aspecte întrucât "nu pot fi blocate conturi pentru că aşa vrea un procuror".

"Am găsit argumente prin care să-l fac să creadă (n.r. – pe procurorul de caz din dosarul Herţanu) că implicarea mea în chestiunea cu Herţanu nu a fost cea pe care o suspectează. Nu pricep care este sensul blocării conturilor persoanelor şi firmelor pe care eu le-am cunoscut vreodată în viaţa mea. Practic, toţi colegii de facultate, toţi prietenii, toţi cei care mi-au fost asociaţi vreodată, ştiu şi eu, multe alte firme despre care practic nu ştiu nimic, sunt oameni pe care nu i-am cunoscut, oameni cu care n-am avut firme sau afaceri împreună şi s-au trezit cu conturile blocate. Aş vrea să explic aceste lucruri, pentru că altfel chiar o să reuşim să convingem pe toată lumea că putem să abuzăm oricând pe oricine", a declarat Ghiţă, în faţa sediului IPJ Prahova, unde trebuie să se prezinte în cadrul controlului judiciar, citat de mediafax.ro.

 

"Mi-e ruşine de oamenii aceia"

Sebastian Ghiță a precizat că o decizie de sechestrare a conturilor unei firme fără să existe un minim de dovezi că s-au comis ilegalităţi este un abuz.

"Nu trebuie să ne ferim de acest cuvânt. Mi-e ruşine de oamenii aceia. Sunt oameni pe care, într-un fel sau altul, i-am cunoscut şi care, din vina mea sau nu, s-au trezit cu conturile blocate nu doar la companii, ceea ce înseamnă faliment pentru acele companii într-un număr de zile – nu mai pot plăti curentul, nu mai pot plăti furnizorii – iar ideea că plătesc doar salarii şi taxe la stat este una inoperabilă economic", a precizat Ghiţă.

Deputatul Ghiţă s-a referit şi la alte două aspecte vizate în ancheta de la DNA Ploieşti, respectiv mituirea unor alegători din Republica Moldova şi casa fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

"Alegerile din Moldova şi mituirea electoratului de acolo, chestiune care nu s-a întâmplat, nu există nicio dovadă că vreun cetăţean român din Republica Moldova a fost mituit sau cumpărat sau i s-au oferit bani sau alimente, iar materialele electorale din Republica Moldova ale PSD sunt încadrabile în lege", a explicat Ghiţă.

În ce priveşte acuzaţia procurorilor referitoare la casa lui Iulian Bădescu, "cu prezumţia că banii plătţi de Primăria Ploieşti către echipa de baschet Asesoft au fost folosiţi pentru a-şi achiziţiona Iulian Bădescu casă", deputatul a spus că aceasta este, de asemenea, nedreaptă.

"Ştiţi foarte bine cât m-am zbătut ca echipa să aibă fonduri şi să reuşească să facă performanţă, şi numai ideea că nişte bani veniţi de la Primărie ar fi fost folosiţi de mine pentru a ajuta, favoriza, mitui, orice mă oripilează. E ceva nedrept şi nu ştiu cum voi putea arăta tuturor că nu doar banii veniţi de la Primărie, ci şi alţi bani care nu ajungeau la mine, ajungeau la asociaţie, în care eu nu eram parte şi nu eram prezent, doar se prezumă că eu controlam totul, nu ştiu cum o să conving pe toată lumea că acei bani au fost folosiţi pentru ceea ce aţi văzut în ultimii zece ani în Ploieşti, adică cea mai performantă echipă de sport din ultimii zece ani", a afirmat Ghiţă.

Întrebat dacă va merge luni la DNA Ploieşti, Ghiţă a răspuns afirmativ, precizând că măsura sechestrului luată de procurorul Onea poate fi ridicată dacă acesta va observa că lucrurile nu stau chiar aşa cum crede el şi că în anumite zone, faţă de anumiţi oameni din România, "nu e vorba că s-a forţat legea, e vorba că s-a întâmplat o fărădelege".

"Nu poţi să te trezeşti cu conturile blocate în România doar aşa pentru că vrea un procuror. Nu se poate aşa ceva, am înţeles, pe mine mă anchetează şi mă verifică, dar să pui sechestru pe contul de pensii al maică-mii, pe un coafor, pe nişte firme cu care nu am legătură, pare un fel de răzbunare", a mai spus Ghiţă.

Întrebat dacă la DNA va vorbi şi despre interdicţia de a părăsi Ploieştiul, Ghiţă a spus că intenţionează să discute cu procurorul Onea şi despre acest lucru, precizând că a respectat toate celelalte reguli impuse în ultimele patru luni, timp în care a avut voie să iasă din ţară şi s-a şi întors.

"Nu pot fi suspectat că m-aş fi sustras urmăririi penale. Am colaborat oricând, dânsul a cerut, şi m-am prezentat de fiecare dată când a dorit, la Parchet, iar chestiunea cu nepărăsirea Ploieştiului pare un lucru pe care eu nu mi-l pot explica, nu mi l-au putut explica nici avocaţii. Tot ce s-a întâmplat săptămâna trecută pare un fel de răzbunare. Nu cred că după 15 ani de zile statul, prin reprezentanţii săi, procurorii, descoperă că patru mii de oameni au făcut evaziune fiscală şi blochează toate conturile şi încearcă să oprească activitatea, inclusiv a televiziunii România TV, inclusiv a companiilor. De aceea, aş vrea ca, dacă am ieşit din fierbinţeala de săptămâna trecută, să ne aşezăm liniştiţi la masă – eu sunt cetăţean în România, cu drepturi, la fel şi ceilalţi oameni care suferă astăzi de aceste măsuri – şi să încercăm să trăim într-o situaţie normală. Situaţia normală nu este că te trezeşti cu conturile blocate, cu companii blocate şi cu mascaţi la uşă", a declarat Ghiţă.

Deputatul a mai spus că intenţionează să discute şi cu procurorul general, precizând că a aflat că, deocamdată, nu este în ţară.

"Dacă nu voi reuşi, pentru că eu nu pot să plec din Ploieşti, şi nu pot merge la Parchetul General, voi merge la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Vineri, structura centrală a DNA a respins o plângere a deputatului Sebastian Ghiţă împotriva modificării condiţiilor controlului judiciar, astfel că procurorii DNA menţin interdicţiile impuse de către procurorul de caz de la DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, potrivit cărora Sebastian Ghiţă nu are voie să-şi exercite atribuţiile de parlamentar şi nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu, şi anume municipiul Ploieşti.