Evenimentul Zilei > Social > „Se spune că nu ajungi să schimbi vieţi, dar eu am vrut să spun se poate”
„Se spune că nu ajungi să schimbi vieţi, dar eu am vrut să spun se poate”

„Se spune că nu ajungi să schimbi vieţi, dar eu am vrut să spun se poate”

VOLUNTARIAT. Un fotograf şi-a schimbat complet viaţa timp de patru luni pentru a deveni „voluntar de profesie” în cadrul unei fundaţii din Sibiu.

Fotografi de-o şchioapă au început să mişune la începutul toamnei prin centrul Sibiului. Grupe de câte cinci elevi fotografiau frenetic totul, cu aparate de buzunar. De la centrul renovat al Sibiului până la străzile neasfaltate ale cartierului Ţiglari, nimic n-a scăpat obiectivelor copiilor. În patru luni, „Atelierul Foto”  – proiectul micilor fotografi – avea să devină atracţia Sibiului.
În zilele fără ploaie îi puteai întâlni în atât de multe locuri, că păreau că sunt peste tot. Nici dacă voiai să îi eviţi nu puteai. Îi însoţea mereu „domnişoara”, aşa cum îi spuneau ei, o tânără de 28 de ani, care le îndruma fiecare pas şi răspundea mereu curiozităţilor lor. Nu le preda numai fotografie, ci le vorbea despre artă, arhitectură, natură, religie sau cărţi. Domnişoara nu voia să le fie profesoară, ci prietenă.
Voluntar timp de patru luni
Mihaela Cărbunaru s-a înscris, primăvara trecută, în programul Fundaţiei Vodafone, Voluntar de Profesie. Programul a dus-o la Sibiu. Timp de patru luni a ales să îşi schimbe complet viaţa, să pună pauză carierei de jurnalist şi vieţii sale agitate din Bucureşti şi să lucreze pentru Fundaţia Edelweiss pentru care a organizat un atelier de fotografie la care au participat câţiva copii din familiile sărace ale cartierului Ţiglari.
Fundaţia Vodafone a iniţiat proiectul Voluntar de profesie pe 17 mai 2010. Astfel, prin acest proiect, 12 persoane au avut şansa să lucreze patru luni pentru un ONG care se ocupă ori cu sprijinul copiilor, al bătrânilor sau al persoanlor cu dizabilităţi. În tot acest timp Fundaţia Vodafone le-a plătit voluntarilor salariul şi cheltuielile administrative pentru ca ei să îşi poată dedica tot timpul şi toată energia cauzei alese. După aproape trei săptămâni de înscrieri, juriul i-a ales pe cei 12 câştigători. Din septembrie, voluntarii au început munca în ONG-urile alese încă de la înscrierea în concurs.
Mihaela a scris proiectul în două zile. Nu s-a gândit prea mult cum se va schimba viaţa ei dacă va fi aleasă. Pur şi simplu i s-a parut interesantă iniţiativa celor de la Fundaţia Vodafone şi a considerat ca este ocazia perfectă să împărtăşească pasiunea pentru fotografie cu alţi oameni. Aceştia s-au dovedit a fi 25 de copii din familii sărace sau din sistemul de asistenţă socială, de care are grijă Fundaţia Edelweiss.
Era pentru prima oară când aveau şansa să se joace cu aparate foto şi erau entuziasmaţi. Copiii din cadrul Şcolii Edelweiss au între 7 şi 14 ani. În jur de 130 de copii sunt susţinuţi şi încurajaţi de membrii fundaţiei să îşi dezvolte calităţile artistice sau sportive.
„Copiii mi-au dat o energie incredibilă. M-au binedispus. M-am pus la mintea lor, ei la mintea mea. Au învăţat repede” spune Mihaela, adăugând că le-a arătat oraşul altfel decât aveau ei obişnuinţa să îl vadă şi că asta le-a plăcut.
Fotografiile, expuse într-o cafenea din oraş
Astfel, voluntarul de profesie şi-a dedicat tot timpul copiilor de la Edelweiss. Practic, în cele patru luni s-a întâlnit zilnic cu elevii ei, i-a plimbat pe străzile Sibiului şi i-a ajutat să descopere oraşul, dar şi să înveţe să-şi critice pozele şi să îşi corecteze greşelile. După câteva zile de umblat prin oraşul de pe Cibin, locuitorii au ajuns să îi recunoască pe puştii fotografi. Mai mult, în cadrul uneia dintre lecţiile lor practice au fost abordaţi de proprietara unei cafenele, care a fost de acord să găzduiască, în câteva săptămâni, prima expoziţie cu pozele copiilor, „Oraşul văzut prin ochii copiilor”.
În plus, în luna decembrie s-au pregătit pentru a doua expoziţie, la Forumul German din Sibiu. Astfel, aceasta a încheiat nu numai prima ediţie a Atelierului Foto de la Fundaţia Edelweiss, ci şi munca Mihaelei Cărbunaru în cadrul proiectului Voluntar de Profesie. Totuşi, nu era momentul ca Atelierul să ia sfârşit. Mai ales că cele două expoziţii, pozele făcute de copii, interesul oamenilor pentru fotografii de la Edelweiss erau dovezi bune că programul trebuie să continue. Înainte să plece din Sibiu, voluntarul a ales cinci copii talentaţi şi le-a predat ştafeta, încurajându-i, ca în 2011, să ţină ei cursurile de fotografie pentru ceilalţi.
Prinsă de voluntariat
Experienţa cu copiii de la Edelweiss a avut un impact foarte puternic în viaţa Mihaelei, ajutând-o să se redescopere şi să înţeleagă că mediul ONG îi place foarte mult. Astfel, şi-a putut da seama cât de important este, în lucrul cu copiii, să le oferi acestora modele în viaţă şi să le asiguri accesul la toate informaţiile care îi interesează.
Deşi i se pare că timpul petrecut la fundaţie a fost prea scurt, ea a reuşit totuşi să facă ceea ce şi-a propus la început: să aducă o schimbare vizibilă, mai ales că cei mici învăţau de la o zi la alta ceva nou. Iar ceea ce exersau într-o zi pe teren se vedea în următoarea, în pozele lor.
„Se spune în jur că nu poţi, că totul este superficial, că nu ajungi să schimbi vieţi, eu am vrut să spun: Ba se poate. Dacă mă implic şi îmi doresc din tot sufletul asta, pot”, spune Mihaela Cărbunaru.
Chiar dacă la sfârşitul lunii decembrie munca de voluntar s-a încheiat şi a revenit la jurnalism, Mihaela a rămas în egală măsură prinsă în lumea organizaţiilor non-guvernamentale. „Mi-aş dori pentru mine să pot să fac şi jurnalism, să fac ce îmi place, dar în paralel, să nu mă dezumanizez total şi să rămân totuşi ancorată în mediul ăsta”, susţine ea. În acest sens, ar vrea să pună bazele, împreună cu alţi prieteni din mediul ONG, unei noi organizaţii. Asta în contextul în care a fost „atât de atrasă” de lucrul cu copiii, încât nu există alt domeniu de activitate la care să se gândească pentru acest ONG. Dincolo de asta, şi-a dat seama că poate stabili o legătură aparte cu copiii şi că vrea să se folosească de experienţa Edelweiss şi în noua organizaţie, care, speră ea, să fie lansată până la finalul anului.