Evenimentul Zilei > International > Se pun jos armele! Israelul a acceptat un armistițiu propus de Egipt, în Fâşia Gaza. Când intră în vigoare
Se pun jos armele! Israelul a acceptat un armistițiu propus de Egipt, în Fâşia Gaza. Când intră în vigoare

Se pun jos armele! Israelul a acceptat un armistițiu propus de Egipt, în Fâşia Gaza. Când intră în vigoare

Israelul și militanții palestinieni au convenit asupra unui armistițiu în Fâşia Gaza începând de duminică seara, mediat de Cairo, au declarat surse de securitate egiptene. Un oficial palestinian a menționat că încetarea focului ar urma să intre în vigoare duminică la ora 20.00 (19.00 GMT).

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic, au indicat duminică surse de securitate egiptene.

Purtătorii de cuvânt ai Israelului și Jihadul Islamic, fracțiunea cu care se luptă în Gaza de când au izbucnit ciocnirile vineri, nu au confirmat acest lucru, spunând doar că au fost în contact cu Cairo.

Noua escaladare a confruntărilor între Israel şi Jihadul islamic, cea mai gravă de la războiul-fulger de anul trecut, s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv şase copii, începând de vineri.

De la începutul operaţiunii sale vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanţi ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene.

Oficialii din Gaza au declarat că 31 de palestinieni, cel puțin o treime dintre ei civili, au fost uciși până acum

Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian.

Ca represalii la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

„Sângele martirilor nu va fi irosit”, a transmis Jihadul Islamic

Israelul a declarat că interceptorul său Iron Dome, a cărui rată de succes a estimat-o armata la 97%, a doborât rachetele chiar la vest de oraș.  „Cine vrea un război? Nici unul. Dar nici nu ne place să păstrăm tăcerea când femeile, copiii și liderii sunt uciși”, a spus un șofer de taxi din Gaza care s-a identificat doar ca Abu Mohammad.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas, relatează alarabiya.net.