Ministrul israelian, Yair Lapid, a vorbit despre arsenalul nuclear al țării. Dar, resursele rămân un mister internațional
- Iulia Moraru
- 3 august 2022, 08:47
Premierul israelian, Yair Lapid, a făcut luni o aluzie rară la arsenalul nuclear al țării, în timpul unui discurs. Acesta s-a referit la capacitățile defensive și ofensive ale Israelului, precum și la ceea ce el a numit „alte capacități”, înțelese ca fiind o referire la armele nucleare.
Premierul israelian a făcut referire la armele nucleare în timpul unui discurs la un eveniment, care a marcat schimbarea conducerii la Comisia pentru Energie Atomică a țării.
„Arena operațională din domul invizibil de deasupra noastră este construită pe capacități defensive și capacități ofensive și pe ceea ce mass-media străină tinde să numească „alte capacități”, a precizat premierul.
Acesta a mai adăugat că aceste „alte capacități” îi țin în viață și îi vor ține în viață atâta timp cât ei și copiii lor sunt aici.
Israelul nu a declarat niciodată oficial că deține arme nucleare
Se crede că Israelul deține câteva sute de arme nucleare, dezvoltând tehnologia nucleară încă din anii 1960. Spre deosebire de majoritatea statelor presupuse cu arme nucleare, Israelul nu a declarat niciodată oficial posesia.
În schimb, țara urmărește o politică de „opacitate”, adică liderii israelieni, atunci când sunt împinși să vorbească despre asta, au preferat să facă doar referiri oblice sau ambigue la arme nucleare.
Prima astfel de declarație a fost făcută la începutul anilor 1960 de către ministrul adjunct al apărării de atunci, Shimon Peres, care a spus că Israelul „cu siguranță nu va fi primul care va introduce arme nucleare în regiune”.
Cea mai recentă referire a fost a fostului prim-ministru, Ehud Olmert, care a părut să recunoască capacitatea nucleară atunci când a enumerat Israelul, împreună cu Statele Unite, Rusia și Franța, ca deținând arme nucleare, deși mai târziu a încercat să respingă comentariile, care au fost făcute în cadrul unei televiziuni germane.
Și Benjamin Netaniahu, un om politic israelian de centru-dreapta, s-a referit odată la Israel ca fiind o „putere nucleară” în timpul unei prezentări la cabinetul său, înainte de a se corecta spunând „putere energetică”, conform CNN.
Israelul nu a semnat niciodată Tratatul de Neproliferare Nucleară
Aproape fiecare națiune de pe Pământ este semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), inclusiv cele mai mari cinci puteri nucleare. Cu toate acestea, printre puținele state care nu au semnat niciodată Tratatul se numără patru cunoscute sau suspectate țări că au arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord și Pakistan.