Lumea, la un singur pas de apocalipsa nucleară. Ce știe liderul ONU, Antonio Gutteres

Lumea, la un singur pas de apocalipsa nucleară. Ce știe liderul ONU, Antonio Gutteres Arme nucleare.Sursa foto: Dreamstime.com

Lumea este un la doar un pas greșit față de un război nuclear devastator și este într-un pericol nemaivăzut de pe vremea Războiului Rece, a avertizat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Antonio Gutteres a precizat că lumea se confruntă cu riscuri nucleare majore și este la un pas de o interpretare greșită a unui incident care ar putea conduce la distrugerea nucleară.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum”, a spus Antonio Guterres. Pe fondul tensiunilor globale în creștere, „umanitatea este la doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță față de anihilarea nucleară”, a adăugat el.

Declarațiile sale au fost făcute la deschiderea unei conferințe pentru țările care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT).

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul din 1968 a fost introdus după criza rachetelor cubaneze, un eveniment adesea descris ca fiind cel mai aproape de războiul nuclear. Astfel, tratatul a fost conceput pentru a opri răspândirea armelor nucleare în mai multe țări și pentru a urmări obiectivul final de dezarmare nucleară completă.

Aproape fiecare națiune de pe Pământ este semnatară la NPT, inclusiv cele mai mari cinci puteri nucleare. Cu toate acestea, printre puținele state care nu au semnat niciodată Tratatul se numără patru cunoscute sau suspectate țări că au arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord și Pakistan.

„Norocul” de a ne feri de un război nuclear ar putea să nu mai dureze

Secretarul general al ONU a spus că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum în evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu mai dureze, și a îndemnat lumea să reînnoiască eforturile către eliminarea tuturor acestor pericole.

„Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear”, a precizat el.

De asemenea, a avertizat că tensiunile internaționale „ating noi cote maxime”, indicând în mod special invazia Ucrainei, tensiunile din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu ca exemple.

Rusia a fost acuzată pe scară largă de escaladarea tensiunilor, atunci când la câteva zile după invazia sa în Ucraina în luna februarie, președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă.

El a amenințat pe oricine care stă în calea Rusiei cu consecințe „pe care nu le-ați văzut niciodată în istoria voastră”. Strategia nucleară a Rusiei include utilizarea armelor nucleare dacă existența statului este amenințată, potrivit BBC.