Evenimentul Zilei > Actualitate > Se pregatește un dezastru în Qatar?
Se pregatește un dezastru în Qatar?

Se pregatește un dezastru în Qatar?

Potrivit cercetătorilor de la universitatea amintită și de la Ministerul Mediului din Qatar, temperatura apei a depășit în această vară 36 de grade Celsius.

Bariera de corali din Qatar este amenințată de creșterea temperaturii mării, care a provocat deja moartea a circa 20 de specii de pești, a precizat luni un cercetător de la Universitatea din Qatar, citat de AFP.

Experții consideră că viața speciilor marine este în pericol odată ce temperatura apei depășește 34 de grade Celsius. Chiar dacă acest fenomen se repetă o dată la trei-patru ani, aceștia se tem de efectele pe termen lung asupra barierei de corali, în special în jurul peninsulei Qatar, mai precis insula Halul din nord-estul capitalei Doha.

'Sunt cu adevărat îngrijorat pentru bariera de corali', a declarat pentru AFP Ibrahim al-Maslamani, doctor în biologie marină la Universitatea Qatar. 'Nu știm încă dacă poate fi afectată de această temperatură, însă 36 de grade Celsius înseamnă cu adevărat prea mult, acest mediu fiind sensibil la temperaturi înalte. Dacă ecosistemul va fi afectat, ar fi un dezastru', a adăugat el.