Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Eliot Engel, l-a convocat pe Zalmay Khalilzad, săptămâna trecută, pentru ca aceasta să vină să detalieze cum s-a distrus planul său de pace, a susține congresmanul într-un comunicat.

„Am găsit un aranjament (…) pentru a-l audia pe emisarul Khalilzad în cursul unui briefing confidenţial”, a declarat miercuri democratul Eliot Engel, adăugând că, totodată, a fost anulată invitaţia de a fi audiat în public.

„Chiar dacă aş fi preferat să îl ascult pe Zalmay Khalilzad într-o şedinţă publică, sunt mulţumit că membrii noştri vor avea oportunitatea mult aşteptată de a cere răspunsuri legate de planul de pace”, a adăugat el.

La 9 septembrie, preşedintele Trump a anunţat că a pus capăt negocierilor cu insurgenţii după ce un militar american a fost ucis într-un atac sinucigaş al insurgenţilor la Kabul. Cu acelaşi prilej, miliardarul republican a anulat întâlnirea secretă prevăzută să aibă loc cu talibanii la Camp David, Maryland, prestigioasa reşedinţă secundară a preşedinţilor americani.

În cursul procesului de negociere, Zalmay Khalilzad a dezvăluit puţine detalii despre „acordul de principiu” pe care afirma că l-a încheiat cu talibanii.

Acesta urma să permită retragerea progresivă a soldaţilor americani din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate, „reducerii violenţei” şi deschiderii negocierilor directe între talibani şi guvernul de la Kabul.