„În următoarele 24-48 de ore, noi restricţii sunt posibile”, a declarat vineri ministrul afacerilor regionale Francesco Boccia, evocând, printre altele, posibilitatea suspendării activităţilor în aer liber.

Oficialitățile regiunilor din nordul Italiei, cele mai bogate ale ţării, dar şi cele mai greu lovite de pandemie, cer încetarea a şi mai multor activităţi şi desfăşurarea armatei pentru a impune respectare măsurilor de izolare.

„Din păcate, cifrele încă nu merg în direcţia cea bună, nici în ceea ce priveşte noile infecţii şi nici în privinţa deceselor”, care cresc semnificativ, a declarat Attilio Fontana, guvernatorul Lombardiei, promiţând ”rigoare şi disciplină absolute şi sancţiuni pentru cei care încalcă regulile”.

Și preşedintele federaţiilor italiană şi europeană a medicilor sportivi, Maurizio Casasco, a cerut să se renunţe inclusiv la jogging. „Fără micul jogging, chiar şi singur: este un mijloc de a te expune singur contagierii şi de a expune societatea”, a declarat Casasco pentru cotidianul Corriere della Sera.

„Sunt absolut de acord cu adepţii unei linii a severităţii extreme. Nu trebuie să existe zone gri în comportamentele noastre. Şi mă întreb dacă italienii chiar au devenit sportivi de azi pe mâine”, a adăugat el, referindu-se la un mod în care italienii încearcă să se sustragă măsurilor instituite pentru a se încerca stoparea răspândirii coronavirusului.

Deocamdată, activităţile în aer liber rămân permise în Italia, cu condiţia ca acestea să se desfăşoare la distanţă de ceilalţi, în mod individual şi în proximitatea domiciliului.

Guvernatorul regiunii Emilia Romagna, Stefano Bonaccinia, doua zonă cea mai afectată de pandemie, după Lombardia, a interzis joi cea mai mare parte a activităţilor în aer liber.

„Dacă cineva vine să-mi explice că nu poate renunţa la jogging, îl iau cu mine să facem un tur al spitalului” unde sunt internaţi bolnavi de COVID-19, a scris el pe Facebook, conform Agerpres.