Editura Evenimentul si Capital

Cum se implementează SMART CITY în România. Ce este un ORAŞ smart

Viitorul este al oraşelor smart
Autor: | | 0 Comentarii | 1380 Vizualizari

Municipiul Cluj-Napoca devine încet-încet un smart city. Parcarea autoturismelor se achită prin SMS, taxele şi certificatele de urbanism se plătesc online, iar orice reclamaţie poate fi sesizată către primărie printr-o aplicaţie. Acum se monteză pe străzi senzori care vor stabili gradul de poluare şi de zgomot.

De asemenea, Alba Iulia şi-a propus ca până la centenarul României Mari să devină cel mai avansat smart city din România.

Termenul de Smart City se referă la orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelulului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung. Instituțiile UE susţin puternic dezvoltarea în ”scenariul SMART”. Soluțiile tehnologice dedicate rezolvării problemelor cu care se confruntă orașele contemporane (trafic, aglomerație, poluare etc.) au fost unite de mediile științifice și instituțiile comunității europene sub umbrela conceptului de Smart City. Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020. Nevoi-Soluții-Metode, care va avea loc pe data de 30 mai la Hotel Pullman, București, pentru a comunica cu ceilalți primari ai orașelor din România, companii private și consultanți, pe tema posibilității dezvoltării comunităților și administrațiilor urbane. Mircea Hava a declarat: “Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 creează o punte între istoria bimilenară a capitalei de suflet a românilor şi un viitor modern prin implementarea unor tehnologii de tip smart revoluționare, pe care astăzi le punem deja la dispoziția albaiulienilor. Perspectivele pe care le deschide un oraş inteligent şi implicit soluțiile implementate şi testate la noi, fac din Alba Iulia primul server din viitoarea rețea de oraşe inteligente din România. Alături de o comunitate creativă formată din albaiulieni, reprezentanți ai societății civile, instituții, companii și voluntari ne-am propus să devenim creatorii de viitor ai Celeilalte Capitale.”

La dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia contribuie voluntar mai multe companii prin proiecte pilot. O mare companie de telefonie mobilă a început în luna noiembrie 2016 implementarea mai multor soluții în cadrul acestei inițiative. Au fost propuse 14 soluții de digitalizare a orașului care îmbunătățesc comunicarea administrației publice cu cetățenii, promovarea turistică a orașului și care facilitează o gestionare mai bună a resurselor.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI