Evenimentul Zilei > Economie > Se dezgheață vânzările de locuințe noi
Se dezgheață vânzările de locuințe noi

Se dezgheață vânzările de locuințe noi

Îmbunătățirea accesului la creditele ipotecare şi scăderile de preț aplicate de dezvoltatorii de locuințe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente.

Proprietarii ansamblurilor rezidențiale mari, cu peste 600 de unități locative, estimează că în acest an vor vinde cu circa 30% mai multe apartamente decât în 2013, ca rezultat cumulat. Optimismul lor e pus pe seama diminuării ratelor interbancare la trei luni (Robor), în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei. Indicatorul Robor a scăzut de la 4,49% pe an, în 1 august 2013, la 2,43% pe an, în prezent, potrivit statisticilor BNR.

Tot anul acesta se va înregistra o premieră pentru piața locativă modernă din România odată ce proprietarii a patru cartiere mari își vor lichida stocurile construite în perioada de „boom“ imobiliar. Vechea generație de ansambluri face loc unor proiecte noi, aflate acum în diferite stadii de construcție, care se promovează ca fiind adaptate la noile condiții de piață. Citiți în revista Capital o analiză despre evoluția vânzărilor înregistrată de cele mai mari ansambluri rezidențiale din țară.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: