Evenimentul Zilei > Actualitate > Se apropie sfârșitul! Specia umană poate să dispară mult mai repede decâ își imaginează
Se apropie sfârșitul! Specia umană poate să dispară mult mai repede decâ își imaginează

Se apropie sfârșitul! Specia umană poate să dispară mult mai repede decâ își imaginează

Pământul a intrat într-o nouă fază de extincție iar specia umană este în mare pericol de dispariție, avertizează oamenii de ştiinţă americani.

Speciile animale dispar de 100 de ori mai repede decât în trecut, se arată într-un studiul coordonat de oameni de ştiinţă de la trei dintre cele mai prestigioase universităţi americane – Stanford, Princeton şi Berkeley, din California.  Aceştia avertizează că, dacă nu se vor lua rapid măsuri, specia umană ar putea, la rândul său, să dispară. ”Dacă situația actuală va continua, viața va avea nevoie de milioane de ani să își revină, în timp ce specia noastră poate să dispară repede”, a precizat Gerardo Ceballos, unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetătorii au analizat rata de dispariție a vertebratelor pe parcursul istoriei Pământului și au descoperit că nivelul actual este de 100 de ori mai mare decât în condiții normale. Peste 400 de vertebrate au dispărut doar din anul 1900 până în prezent, o pierdere care, în condiții normale, ar fi trebuit să aibă loc pe o perioadă de 10.000 de ani, susțin cercetătorii.

Studiul susține că poluarea, schimbările climatice și defrișările sunt principalele cauze ale situației actuale, iar ecosistemele suferă pe toată suprafața Pământului. Cercetătorii spun că polenizarea pe care o fac albinele ar putea dispărea în doar trei generații umane.

Principalele cauze ale extincţiei sunt poluarea şi distrugerea habitatelor speciilor prin activităţi gen despădurirea.

”Sunt multe exemple de specii, din toate părțile lumii, care sunt, de fapt, deja moarte. Le tăiem multora creanga de sub picioare”, a avertizat și profesorul Paul Ehrlich, de la Stanford University.

Potrivit datelor oficiale publicate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, cel puțin 50 de specii se apropie în fiecare an de dispariție. Aproximativ 41% dintre amfibieni și un sfert din mamifere sunt amenințate cu extincția.

Lemurienii, de exemplu, pot să dispară ca specie în doar câțiva ani. Cercetătorii susțin că 94% dintre lemurieni sunt amenințați, iar o cincime din toate speciile care trăiesc în insula Madagascar, habitatul acestor mamifere, sunt în faza critică. Lemurienii sunt vânați pentru carne, iar pădurile în care trăiesc sunt tăiate într-un ritm alarmant.