Evenimentul Zilei > Social > Se anunță inundații în marile orașe! Savanții au descoperit SEMNE pe orbita Lunii
Se anunță inundații în marile orașe! Savanții au descoperit SEMNE pe orbita Lunii

Se anunță inundații în marile orașe! Savanții au descoperit SEMNE pe orbita Lunii

Ne așteaptă inundații generate de mareea ridicată! Schimbările climatice și creșterea nivelului mării sunt doar parțial de vină. De fapt, factorul principal este o „oscilație” pe orbita lunii care apare în mod regulat la fiecare 18,6 ani. Oscilația nu este nouă (a fost raportată pentru prima dată în 1728, conform NASA), dar combinată cu efectele schimbărilor climatice, va crea o serie de inundații fără precedent.
Din cauza creșterii nivelului mării și a unei oscilații pe orbita lunii, anii următori vor fi marcați de un număr record de inundații cu maree în jurul coastei Statelor Unite, dar nu numai, avertizează oamenii de știință într-o publicație de specialitate.

Așa-numitele nuissance floods / inundații deranjante apar atunci când mareele depășesc un strat de apă între 3 și 10 centimetri, care circulă cu o viteză mai mică de 3 metri pe secundă, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA. Este posibil ca aceste tipuri de inundații să nu fie la fel de devastatoare ca cele provocate de uragane sau alte calamități naturale, dar pot face totuși ca apa să inunde subsolurile caselor, șoselele și să blocheze canalizarea urbană.

NOAA raportează că peste 600 de inundații s-au produs în SUA în 2019 și, între mai 2020 și aprilie 2021, comunitățile de coastă au văzut de două ori mai multe zile de inundații cu maree crescută decât acum 20 de ani. Dar noile cercetări conduse de NASA – publicate luna trecută în revista Nature Climate Change – sugerează că tendința va crește dramatic în anii 2030-2040.

Dacă locuiți într-un oraș aflat la mare

așteptați-vă să vedeți de trei până la patru ori mai multe zile de inundații cu maree ridicată decât în ​​prezent, toate concentrate în spațiul a câteva luni de activitate în fiecare an.

„Efectul acumulat în timp va avea un impact”, spune autorul principal al studiului, Phil Thompson, profesor asistent la Universitatea din Hawaii, într-un comunicat de presă al NASA. „Dacă este inundată de 10 sau 15 ori pe lună, o afacere nu poate continua să funcționeze cu parcarea sub apă. Oamenii își pierd locul de muncă pentru că nu pot ajunge la muncă. Golirea toaletelor devine o problemă de sănătate publică. ”

Pentru a înțelege semnificația acestei oscilații, haideți mai întâi să vedem

Relația Lunii cu mareele oceanului

Luna atrage fizic oceanele prin gravitație (din acest motiv, Soarele afectează și mareele, deși mai puțin vizibile), provocând maree mari și joase. Mareea crescută, când nivelul fluctuant al oceanului este cel mai ridicat, poate provoca probleme în orașele de coastă. De exemplu, poate provoca revărsare a râurilor care se varsă în ocean sau mare.

De câteva ori în fiecare lună, mareele ridicate sunt crescute și mai mult de factorii combinați de pe Pământ, Soare și Lună. Acestea se numesc maree de primăvară și înseamnă și maree mai mici – mai multe extreme în ambele direcții. Dar valurile de primăvară sunt doar un mod în care valul mare variază în timp, explică NASA.

Până în 2030, nivelul mării va crește cu un minim estimat de 3,5 centimetri, potrivit Royal Society, academia națională de științe din Marea Britanie. Până în 2039, acest număr va fi mai mult de minimum 6,8 centimetri. Acest lucru, combinat cu efectul oscilației de pe orbita Lunii, ar putea lăsa comunitățile de pe plajă să între în stăpânirea apei.