Se amână alegerile? Organizarea la termen a localelor – misiune aproape imposibilă

Se amână alegerile? Organizarea la termen a localelor – misiune aproape imposibilă

Alegerile locale aproape că nu mai pot fi organizate conform legii, iar cele parlamentare sunt și ele sub semnul întrebării. Iar situația coronavirusului în România e încă departe de a fi atins apogeul. O soluție ar fi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mitulţu - Buică, a transmis în acest sens o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean.

”Epidemia de COVID - 19  a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, scrie Constantin Mituleţu – Buică.

Acesta menționează că mai multe state şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an. În cazul României, alegerile locale erau programate în 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Președintele AEP atenționează că, indiferent de opţiune - organizarea scrutinului la terman sau amânare - este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise. Dacă alegerile locale vor avea loc la data stabilită, trebuie luate măsurile necesare de prevenție impuse de pericolul reprezentat de noul coronavirus.

Pe de altă parte, depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

AEPa transmis și un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de Consilii Județene se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor. În același timp, proiectul propune ca alegerile să se organizeze în cel mult șase luni după încetarea stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Sursa: News.ro