Editura Evenimentul si Capital

VOICULESCU şi-a CLĂDIT AVEREA pe contractele cu statul. Cum se alage PRAFUL de toate AFACERILE infractorului condamnat la ZECE ANI de ÎNCHISOARE

14-08/04-voiculescu-agerpres-7640421-465x390
Autor: | | 78 Comentarii | 8122 Vizualizari

Pentru a stinge prejudiciul din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), instanța a decis identificarea bunurilor și conturilor care aparțin familiei Voiculescu și confiscarea acestora. În ultimii ani, mogulul media s-a specializat în afaceri cu statul. Astfel, DNA și ANAF s-ar putea îndrepta către aceste contracte pentru a acoperi prejudiciul. Conform ultimei declarații de avere, Voiculescu derula afaceri de milioane de euro cu diverse instituții ale statului. Fostul colaborator al Securității este arendaș de lux pe terenurile ADS sau ale Academiei Române, este negustor de energie sau a făcut înțelegeri cu fosta conducere a Camerei de Comerț și Industrie a României pentru semnarea unor contracte preferențiale. Toate acestea ar putea fi speculate și valorificate la prețul real de inspectorii fiscali în vederea recuperării prejudiciului.

Afaceri din vânt

● Un contract al lui Voiculescu din care inspectorii ar putea recupera banii din privatizarea frauduloasă a ICA ar fi cel semnat de GRIVCO cu consiliul local Bălășești, județul Galați. Acesta a fost semnat în 2008 și prevede asocierea în participațiune, pentru 30 de ani, în vederea construirii unui parc eolian. În calitate de producător de energie, Voiculescu a semnat un contract cu Transelectrica pe 12 ani. Obiectul acestui contract este „pentru colectarea contribuției pentru coge nerare de înaltă eficiență”, valoarea acestuia fiind „variabilă”.

● O altă sursă de venit ar fi celebrele contracte de arendă semnate în 2007 pentru 20 de ani cu Academia Română, prin intermediul Fundației „Patrimoniu”. Astfel, 2.000 de hectare au fost arendate pe nimic, cu complicitatea administratorului care conducea fundația Academiei.

Având în vedere noul context, se impune o renegociere a acestor contracte sau chiar anularea lor dacă Voiculescu nu mulți bani instituției de stat.

● O nouă afacere cu statul a lui Voiculescu care ar putea fi confiscată de inspectorii fiscali privește înțelegerea cu Consiliul județean Giurgiu prin care mogulul media exploatează, de mai bine de zece ani, 2.600 de hectare din cel mai roditor sol al țării. Ca de fiecare dată, Voiculescu s-a dovedit un abil negociator, reușind să impună în contract o taxă către CJ Giurgiu de râsul lumii. Se judecă cu statul

● El se află în proces cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS), subordonată Ministerului Agriculturii, pentru a pune mâna pe două loturi de teren în Gostinu, Giurgiu, respectiv 1.424 hectare Băneasa, Giurgiu. Pentru acestă suprafață, Voiculescu s-a angajat să plătească 600 kg /grâu/an, o cantitate simbolică raportat la calitatea terenului pe care l-a exploatat fără drept.

● O altă firmă a familiei, Intact Production SRL, a semnat, în 2010, un contract pe 43 de ani cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă pe atunci de Mihail Vlasov. Prin acest document, Intact Production a închiriat 10.673 de metri pătrați care aparțin CCIR și s-a angajat să producă și să difuzeze emisiunea „Și oameni și afaceri”. Pe lângă spațiu, firma lui Voiculescu încasează 800 de euro pentru fiecare emisiune.

● Un alt contract, semnat pentru 25 de ani cu Romexpo (care aparține tot CCIR), vizează închirierea unui pavilion și vânzarea de spațiu publicitare. Astfel, până în 2035, firma lui Voiculescu s-a angajat să plătească 317.082 de euro / an, din care 190.000 de euro achitați în barter, prin publicitate la televizor pentru fosta asociație condusă de Mihail Vlasov.

● O altă sursă de venit substanțială pentru familia Voiculescu venea din editarea revistei bisăptămânale „Loto Prono”. Tipografia Intact a încasat în 2010 – 2012, 2.534.000 de lei de la „Loteria Română”.

Valoare variabilă

● Societatea Sanagra din Santana de Mureș, aparținând familiei mogulului, a contractat de la ADS, în 2005, pentru 20 de ani, 93 hectare teren agricol pentru care plătește o „valoare anuală variabilă”.

● Alte venituri ale familiei reprezintă investițiile făcute cu bani europeni. Astfel, SC Smart Food Solution a obținut 21 milioane de lei pentru construcția liniei de panificație care produce pâinea din gama „Savoria”.

Sentințe dure: 67 de ani de închisoare pentru complicii lui Felix

Pe 8 august 2013, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare. Instanța a mai decis confiscarea averii acestuia până se acoperă prejudiciul de 60 de milioane de euro. Alți 6 complici au fost condamnați la ani grei de închisoare și s-au ales cu sechestru pe averi. Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani închisoare, fostul ministru Sorin Pantiș a primit 7 ani, fostul director al ADS, Corneliu Popa -8 ani, Sandu Cătălin Jean, fost șef al Direcției Juridice a ADS - 6 ani, Vlad Nicolae Săvulescu -6 ani, iar Flavius Pop a primit ani. Ceilalți 4 inculpați au fost condamnați la pedepse cu suspendare, dar au bunurile puse sub sechestru până ce este plătit prejudiciul.

Împrumuturi la nevastă și la Gâdea

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI