Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Scutul „parlamentari pentru corupţi” armează o bombă cu ceas care ne poate arunca în aer viitorul
Scutul „parlamentari pentru corupţi” armează o bombă cu ceas care ne poate arunca în aer viitorul

Scutul „parlamentari pentru corupţi” armează o bombă cu ceas care ne poate arunca în aer viitorul

Nu este foarte clar cum vor vota senatorii şi deputaţii în cazul celor trei parlamentari pentru care DNA a adresat solicitări săptămâna aceasta: Dan Șova, Darius Vâlcov și Theodor Nicolescu.

 Un vot care să blocheze iar anchetatorii este iminent. Cei care se fac scut în jurul corupţilor armează, la fiecare vot, o bombă cu ceas.

Disperaţi să nu păţească iar un pocinog precum cel din cazul Vosganian, liderii PNL au anunţat că vor filma parlamentarii liberali. Decizia partidului este să se voteze la vedere pentru aprobarea cererii DNA. Filmarea momentului votului ar putea să împiedice eventuale înţelegeri ascunse între parlamentarii care încă nu au priceput riscul uriaş pentru viitorul democraţiei, cu totul, dacă protejează colegii suspectaţi de acte de corupţie. Fiecare vot care blochează o anchetă DNA împotriva unui parlamentar atrage după sine o reacţie de lehamite tot mai mare a publicului faţă de Parlament, o instituţie fundamentală a democraţiei care este la cote de încredere jenante, invers proporţionale cu cotele de încredere ale instituţiilor care duc războiul cu corupţia.

Numai un orb nu vede că publicul a ajuns la un nivel de revoltă fără precedent împotriva politicienilor din toate partidele. Oamenii au constatat că toţi au furat pe rupte în ultimii 25 de ani şi vrea să-i vadă pe toţi traşi la răspundere în Justiţie, indiferent de partidul din care fac parte.

O atitudine pe care mai reuşeau să o domolească în trecut politicienii abili când minţeau convingător că sunt victime ale unor vendete politice. O vreme, unii dintre ei au reuşit să-şi păcălească simpatizanţii cu acest tip de discurs. Acum nici măcar electoratul partidului cu cei mai mulţi corupţi nu mai acceptă această minciună.

În 2015 nu mai există publicul care să mai creadă aceste gogoşi. Ca atare, orice vot care blochează anchetele penale este perceput numai şi numai ca pe încă un gest prin care politicienii corupţi sfidează publicul. Astfel de gesturi amplifică un sentiment foarte periculos pentru democraţie. Oamenii pot ajunge în situaţia în care să dezvolte chiar convingerea că e de preferat un sistem totalitar, numai pentru a avea parte de o răzbunare împotriva acestei clase politice putrede.

Riscul este amplificat şi de faptul că nu mai există vreun partid cât de cât important care să nu aibă lideri cu mari probleme legale.

Lehamitea publicului pentru Parlament cu totul este dublată de o lehamite şi mai mare faţă de întreaga clasă politică actuală şi mai ales de lipsa unui partid care să mai inspire încredere. Acesta este un teren fertil pentru derapaje care pot distruge total democraţia şi ne pot impinge în zone ce acum par imposibile.

Istoria şi situaţiile similare prin care au trecut alte ţări, în care partidele din prima linie au ajuns să fie refuzate de public, demonstrează că o astfel de atmosferă sfârşeşte aproape întotdeauna cu periculos de multe voturi pentru extremişti.

În prezent, România nu are o alternativă de acest fel, dar asta nu înseamnă că suntem feriţi de pericol, mai ales acum, când contextul intern descris mai sus este dublat de o situaţie externă pe care Putin o complică tot mai mult.

Ţarul vrea să dea foc Europei şi tocmai a adunat în Rusia, la o conferinţă, extremişti dezaxaţi de pe tot continentul. Devine evident că unul dintre planurile lui Putin este să destabilizeze prin partide şi mişcări extremiste şi numai un copil nu pricepe riscul la care ne expunem.

Este un semnal de alarmă pe care parlamentarii români inconştienţi nu au capacitatea să-l vadă şi să-l înţeleagă. Cel puţin aceasta este aparenţa. Dacă sunt conştienţi de pericol, sunt pur şi simplu criminal de iresponsabili. Se joacă intenţionat cu bricheta lângă robinetul desfăcut al buteliei. Armează cu bună ştiinţă o bombă pe care Rusia abia aşteaptă să o detoneze şi în România.

Atitudinea parlamentarilor care îşi protejează colegii corupţi, sfidând o ţară întreagă, nu este doar o chestiune de mentalitate în problema statului de drept. Este un veritabil atentat la adresa siguranţei naţionale. Duce milioane de români revoltaţi dincolo de limita de lehamite de la care pot să fie victime sigure ale unei propagande extremiste.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

 
 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: