Conform unui sondaj efectuat luna trecută de Institutul YouGov, cei mai mulți alegători din Scoţia ar vrea independenţa faţă de Marea Britanie, în contextul retragerii ţării din Uniunea Europeană. Este vorba de peste 51% dintre scoţieni. Acest sondaj e primul, după 2015, în care balanța se înclină în favoarea  independenţei.

”Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi şi Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoţiei. (…) În Scoţia, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal şi legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat şi agreat atât la nivel intern, cât şi pe plan internaţional”, a declarat Nicola Sturgeon în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, conform Digi24.

Declarații pe acest subiect au mai fost făcute și în luna decembrie. Premierul scoțian declara atunci următoarele: ”Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor”.