Școlile reintră în normal din septembrie. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Școlile reintră în normal din septembrie. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Sistemul de educație va putea să reintre în normal din luna septembrie. Previziunea îi aparține chiar lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Ministrul Educaţiei,Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că este optimist în ceea ce priveşte începerea anului şcolar 2021/2022 pe data de 13 septembrie.

"Cu toţii sperăm să nu existe un alt val pandemic. Sunt convins că pe 13 septembrie (...) vom putea să începem şcoala normal, cu prezenţă fizică, fără a avea şcoli în care să se impună un regim de predare on-line, obligat de rata de infectare crescută. Pe de altă parte, ne pregătim puternic pentru digitalizarea educaţiei şi sunt convins că vor fi situaţii ca acolo unde vor fi întrunite toate condiţiile - şi mă refer aici la conectivitate, disponibilitatea echipamentelor şi pregătirea accentuată a cadrelor didactice pentru predarea on-line şi existenţa platformelor de evaluare şi examinare dedicată, specializată - în funcţie de specificul disciplinei, se vor putea susţine şi ore on-line, de data asta voluntar, fără a fi obligat cineva. Doar cei care doresc să promoveze acest sistem de învăţământ vor avea ocazia", a declarat, la Antena 3, ministrul Educaţiei.

Care e beneficiul pandemiei, în viziunea ministrului

Sorin Cîmpeanu a adăugat că unul dintre "punctele bune" ale acestei pandemii a fost îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale elevilor şi profesorilor, conştientizarea importanţei predării digitale, acolo unde ea se potriveşte.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru că suntem obligaţi să luăm în considerare şi alte variante, vom solicita ca în contractul de şcolarizare să prevedem situaţia în care, dacă vom fi obligaţi să mai trecem la predarea on-line, să acceptăm de la bun început cu toţii că lucrăm cu camerele deschise", a subliniat Cîmpeanu.

Câți oameni din Educație s-au vaccinat

Potrivit ministrului, în momentul de față, rata generală de vaccinare a angajaților din Educație este de 60%, iar strict în ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice, procentul ajunge la 58%.

"În ultima perioadă am observat o stagnare a numărului celor vaccinați angajați în sistemul de învățământ. Explicația a fost aceea conform căreia, pentru scurtarea timpilor de așteptare, pentru flexibilizarea pricesului de vaccinare, în centrele drive-thru și alte centre dedicate maraton al vaccinării, nu s-a mai solicitat apartenența la un anumit sector.

Drept urmare am inițiat o acțiune de centralizare a raportărilor din toate cele aproape 17.000 de școli din România și aproape 100 de universități, iar rezultatul este îmbucurător: peste 185.000 de angajați din sistemul de educație sunt vaccinați. Cea mai mare parte dintre ei au procesul de vaccinare finalizat, sunt vaccinați cu ambele doze.

Este vorba de un număr de peste 151.000 de angajați din sistemul preuniversitar de stat și de un număr de peste 34.000 de angajați din sistemul universitar de stat și privat. În total, rata generală de vaccinare este de 58%, iar dacă ne raportăm strict la cadrele didactice este de 60%. Consider că este un mesaj foarte bun pe care sistemul de educație îl dă, mai ales în vedere începerii cursurilor, susținerii examenelor naționale, din perspectiva reluării cursurilor de către aproape toți elevii din România.

Avem peste 2,7 milioane de elevi care pot merge la școală cu prezență fizică din totalul celor aproape 3 milioane de elevi", a declarat Sorin Cîmpeanu