Evenimentul Zilei > Social > Școlie încalcă legea! Părinții, puși la cheltuileli inutile
Școlie încalcă legea! Părinții, puși la cheltuileli inutile

Școlie încalcă legea! Părinții, puși la cheltuileli inutile

Analize inutile la început de an şcolar. Conform normelor, analizele nu sunt obligatorii și nu se impun decât în caz de boală.

Analizele medicale inutile sunt ca un fel de boală fără leac ce se manifestă înainte de începutul fiecărui an şcolar. Laboratoare renumite chiar oferă pachete la preţ redus şi cu 60 la sută, special pentru şcolari şi preşcolari. Deşi de câţiva ani, autorităţile au transmis clar că astfel de analize nu sunt obligatorii. Medicii atrag însă atenţia că părinţii care-i tratează pe copiii cu antibiotice şi când nu e neapărată nevoie de acestea, le fac mai mult rău.

Încă de acum patru ani, oficialii din ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au emis un ordin comun în care arată foarte clar că aceste analize nu sunt obligatorii. Grădiniţele şi şcolile care le cer încalcă normele legale. Analizele se recomandă doar dacă există semne de boală, spun medicii. Cele făcute la cerere se plătesc şi nu costă puţin.

Medicii spun că, de obicei, copiii sunt doar purtători de stafilococ, fără ca bacteria să le cauzeze vreo infecţie şi nu trebuie trataţi cu antibiotic.

„Riscul unor analize exhaustive şi care nu-şi au scopul este o medicaţie care produce asupra copiilor efecte de nedescris. Îi distrugi organismul şi sistemul imunitar, rişti să apară reacţii alergice şi riscul de rezistenţă antimicrobiană la antibiotice este foarte foarte serios”, avertizează doctorul Valeria Herdea, medic de familie.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: