Evenimentul Zilei > International > Scholz îi spune lui Lapid că el „condamnă cu severitate” spusele lui Abbas despre Holocaust 
Scholz îi spune lui Lapid că el „condamnă cu severitate” spusele lui Abbas despre Holocaust 

Scholz îi spune lui Lapid că el „condamnă cu severitate” spusele lui Abbas despre Holocaust 

Cancelarul german, Olaf Scholz, l-a asigurat joi, 18 august, pe omologul lui israelian că el "condamnă cu severitate" orice încercare de a relativiza holocaustul, după afirmaţiile făcute la Berlin de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, care a comparat politica israeliană faţă de palestinieni cu genocidul evreilor comis de Germania nazistă.

„Declaraţiile de la Berlin ale preşedintelui Abbas sunt insuportabile şi total inacceptabile”, a afirmat Olaf Scholz  într-o convorbire telefonică  cu Yair Lapid, potrivit spuselor relatate de cancelaria germană într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Şeful executivului german a subliniat că el „condamnă cu severitate orice încercare de a nega sau de a relativiza holocaustul”. Olaf Scholz şi Yair Lapid au convenit o „viitoare vizită” a şefului guvernului israelian la Berlin, a adăugat cancelaria, fără alte precizări. Întrebat marti, la finanul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz despre atentatul de acum 50 de ani de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, fatal pentru 11 isrelieni şi comis de un comando palestinian, Mahmoud Abbas a comparat situaţia din Teritoriile palestiniene ocupate de Israel cu Shoah-ul.

„Din 1945 până astăzi, Israelul a comis 50 de masacre în 50 de oraşe palestinene (…), 50 de masacre, 50 de holocausturi şi şi astăzi sunt în fiecare zi morţi din cauza armatei israeliene”, a declarat el, provocând un scandal mai ales în Israel şi în Germania. Olaf Scholz s-a declarat a doua zi „dezgustat” de aceste declaraţii, dar lipsa sa de reacţie imediată i-a adus critici directe în Germania, mai ales din partea opoziţiei conservatoare şi a multor media. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)